filteri close
Objavljeno: 24.06.2020. Image source: naeimasgary/Pixabay
300x600

A evo koje su još mere koje je Krizni štab juče doneo radi zaštite od širenja virusa korona, i kojih je važno da se svi pridržavamo!

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 održao je juče sednicu na kojoj se diskutovalo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srbiji.

Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu i putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva.

Nauka tvrdi: Maske štite od virusa čak 60%

Važno je napomenuti da maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci, već građani mogu koristiti i pamučne maske za višekratnu upotrebu i slično.

Što se tiče zatvorenih prostora, Krizni štab je uputio preporuku svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na pošte, banke, javne institucije, kao i prodavnice i tržne centre.

Na otvorenom prostoru preporučuje se distanca od najmanje metar i po, a u zatvorenom prostoru ostaju na snazi sva ograničenja koja su važila do sada.

Posete bolnicama će do daljeg biti zabranjene.

Kovid 19 : Evo kada su ljudi najzarazniji

Kada je reč o korišćenju gradskog i prigradskog prevoza, a u skladu sa pogoršanom epidemiološkom situacijom u zemlji, podsećamo na preporuke stručnjaka iz „Batuta”, vezane za ponašanje putnika:

Obavezne maske

Vozač, druga službena lica (redari, kondukteri, kontrolori) i putnici treba da nose zaštitne maske, tako da maska prekriva nos, usta i bradu. 

Zaštitnu masku treba menjati kada se ovlaži. 

Pre i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinfikovati sredstvom na bazi 70% alkohola. 

Ne sme se dodirivati lice, posebno usta, nos i oči pre pranja ili dezinfekcije ruku.

Održavati higijenu ruku 

Pranje ruku vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili dezinfekcija ruku sredstvom na bazi 70% alkohola
potrebna je pre ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon stavljanja prtljaga u prtljažnik vozila, nakon postupaka čišćenja vozila. 

Ne sme se dodirivati lice, posebno usta, nos i oči pre pranja ili dezinfekcije ruku.

Distanca

Održavati udaljenost od drugih najmanje jedan, a poželjno dva metra u skladu sa mogućnostima. 

VAŽNO: 9 preporuka iz Batuta koje su trenutno ključne za svakoga od nas

Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost među njima od najmanje jedan metar. 

Ulaz putnika je isključivo na prednja vrata vozila.

Preporučuje se da na duplim sedištima sedi po jedan putnik, naizmenično na krajnje levom i krajnje desnom sedištu a sedišta u vozilu moraju biti vidno obeležena. 

Na podu vozila obeležiti mesta za kretanje i stajanje putnika kako bi se obezbedilo poštovanje preporučene udaljenosti.

Kupovina karata

Preporučuje se beskontaktna kupovina karata. 

Kod naplate karata treba dati prednost beskontaktnom plaćanju karticama, a ako se koristi gotovinsko plaćanje, osoba koja prodaje karte treba da dezinfikuje ruke sredstvom na bazi 70% alkohola nakon plaćanja.

Stajališta

Na stajalištima u skladu sa mogućnostima treba obeležiti mesta za stajanje putnika sa ciljem formiranja reda kojim se poštuje fizička distanca od najmanje jednog a poželjno dva metra. 

Ako to nije moguće, postaviti informacije o obavezi održavanja fizičke distance od najmanje jednog metra među putnicima koji stoje u redu i čekaju prevoz. 

Potrebno je da na svakom stajalištu postoje vidno istaknuta uputstva o pravilima ponašanja putnika prilikom ulaska i izlaska iz vozila, i tokom vožnje.

Rok trajanja pojedinih maski - svega 2 do 3 sata!