filteri close
Objavljeno: 16.01.2022. Image source: Unsplash/Annie Spratt
300x600

Ovo je jako važno za razvoj tolrenacije koju imamo jedni prema drugima

Istraživači Univerziteta u Cirihu otkrili su da se pozitivno iskustvo sa strancima doživljava kao deo procesa učenja tokom kojeg se razvija empatija.

Potrebno je bogato pozitivno iskustvo da bi efekat bio uočljiv odnosno da bi se razvio značajan intenzitet saosećanja.

Ovaj studijski nalaz je veoma važan jer je upravo nedostatak empatije okidač brojnih konflikata među ljudima različitih nacionalnosti i kultura.

Kompleks više vrednosti i dalje donosi patnju, niko se ne oseća dobro

Mirna koegzistencija različitosti je cilj koji se može dosegnuti upravo razvojem pozitivnog iskustva i empatije.

Autori studije sprovedene na Univerzitetu u Cirihu su tragali za odgovorima na pitanja da li se empatija može naučiti i kako pozitivna iskustva s različitim ljudima utiču na empatički moždani odgovor.

Psiholog i neurolog Grit Hajn je okupio tim stručnjaka da bi tokom zajedničkog istraživanja izmerili moždane aktivnosti kod ispitanika sa pozitivnim iskustvima u kontaktu s različitim grupama ljudi.

Šta sve utiče na promene raspoloženja?

Ispitanicima je rečeno da tokom testiranja mogu povremeno očekivati bolne šokove na rukama.

Otkrili su da članovi njihove grupe ali i nepoznati ljudi ili stranci, mogu dati svoj novac da bi ih poštedeli doživljaja takvog bola. Posmatrane su i beležene njihove moždane aktivnosti pre i posle takvih iskustava.

Na samom početku ove studije, bol koji oseća stranac odnosno pripadnik druge grupe, izazivao je slabu moždanu aktivnost kod subjekta.

Mladi nam nisu dobro! Više od dve trećine njih ima mentalne probleme i potrebna im je terapija

Značajan porast intenziteta moždanog odgovora u vidu empatije zabeležen je kada je porastao broj pozitivnih iskustava sa pripadnicima drugih, stranih grupa.

Rezultat studije pokazuje da što je pozitivno iskustvo češće i bogatije, to je veći porast neuralne empatije.

Povećan empatski odgovor mozga prema pripadnicima drugih grupa, nepoznatim ljudima ili strancima, rezultat je neuroloških signala nastalih tokom procesa učenja kroz dobro iskustvo sa strancima.

Efekti depresije na fizičko zdravlje - prepoznajte simptome!

"Ovi rezultati su nam takođe otkrili da pozitivno iskustvo sa strancima ima tendenciju transfera i širi empatiju i na sve druge pripadnike grupa stranaca", objasnio je psiholog i neurolog Grit Hajn.

Generalizacija dobrih iskustava koja rezultiraju empatijom je od presudne važnosti za razvoj tolerancije i kulture koja neguje bogatstvo različitosti.