filteri close
Objavljeno: 06.02.2021. Image source: pixabay/gerd altman
300x600

On ukazuje da nešto nije kako treba u organizmu

Uprkos tome što ga ne volimo, bol je zapravo čovekov prijatelj. On je naš alarm, koji nas upozorava da imamo neki zdravstveni problem. Zato ga treba osluškivati.

Bilo da je trenutan, uporan, slab, jak, kratkotrajan ili dugotrajan, bol je poruka da u telu postoji neki problem. Bol se ne sme ignorisati, naročito ako ne prestaje.

Predsednik Udruženjaa anesteziologa i intenzivista Srbije, doktor Nebojša Lađević, ističe da se, ako je bol uporan, iznenadan, a izuzetno jak moramo javiti lekaru.

"Kada je reč o zubobolji zna se uzrok, ali svaki bol ako ne znamo njegov uzrok, naročito ako je jak i onesposobljavajući, treba se hitno javiti da bi se ustanovilo odakle on dolazi. Koliko god da je neprijatan, bol je naš prijatelj, jer nas opominje da nešto nije u redu", istakao je Lađević za RTS.

VAŽNO UPOZORENJE! Ovo su znaci da vaše srce ne radi kako treba!

Doktor Mirko Grajić, naglašava da je svaki bol bitan i da ga ne treba zanemarivati.

"Upravo kada bol nije mnogo jak je momenat kada možemo da rešimo problem lako. Ne treba pustiti da bol traje, nego ga radikalno sprečavati u samom početku", objasnio je Grajić.

Za onaj dugotrajni bol, Srbija ime rešenje - Kabinet za bol u Kliničkom centru Srbije. Godišnje kroz njega prođe oko 1.300 ljudi.

Preciznih podataka za Srbiju nema, ali prema nekim procenama, sa bolom se suočava oko milion ljudi u Srbiji. Toga smo svi svedoci, jer gotovo da ne prođe dan, a da ne čujemo da nekoga bole leđa.

"Nama najčešće dolaze pacijenti sa nerešenim problemom bola u vratu i u leđima koji je na neki način komplikovan, bilo da je on produžen, jači, bilo da nije dovoljno dobro dijagnostikovan. Mimo toga javljaju se bolni sindromi kao dodatak svih ostalih bolesti kojih nije bilo toliko ranije i pacijenti na kraju dođu kod fizijatra kada niko drugi više ne može da pomogne", ukazuje dr Grajić.

Život sa Kronovom bolešću: Prepoznavanje i upravljanje simptomima

Prema njegovim rečima, prolongirani stres koji traje na ovim prostorima 20 i više godina takođe utiče na bolni sindrom.

Ako trpite bol dugo, ne možete očekivati da će lekar nekakvom čarobnom tabletom rešiti sve vaše muke.

"Svakom se pacijentu treba posvetiti maksimalno, individualno i naći za njega najbolje rešenje. Nekada su to lekovi, a nekada kombinovane procedure", poručuje dr Grajić.

Ako umesto odlaska kod lekara uzimate lekove protiv bolova samo odlažete suočavanje sa problemom uz rizik da ste izgubili dragoceno vreme za rešavanje. Bol je prijatelj koji vam saopštava nešto neprijatno, ali za vas veoma važno, a takvom se prijatelju ne okreću leđa.