Bundeva ima FANTASTIČAN nutricionistički profil i donosi vam mnogo
Brojne su pogodnosti bundeve
Nepravedno zanemarena bundeva je odličan izvor vitamina, minerala i drugih važnih materija.
Siromašna je kalorijama i lako se vari, a njena glavna lekovita svojstva nalaze se u semenkama.
Bundeva sadrži vrlo malo kalorija, svega 28 na 100 grama, ali je zato u zeleno-žuto-narandžastom plodu nagomilano pravo bogatstvo minerala i vitamina.
Tu je kalijum, koji je važan za rad srca, fosfor i kalcijum koji zajedničkim delovanjem izgrađuju kosti i zube, gvožđe za kvalitetniju krv, kao i mangan koji čuva kožu.
Trešnja olakšava simptome gihta, "bolesti kraljeva"
Pire od sveže bundeve idealan je kao maska za lice – za svega desetak minuta deluje blagotvorno na lice, čisti i sužava pore.
Takođe, bundeva je idealna za kožu sklonu aknama i mitiserima, zbog čega se poslednjih godina pojavljuje kao glavni sastojak krema za problematičnu kožu.
Bilo da se konzumira sirova, kuvana na pari, pečena u rerni ili kao dodatak varivu, od bundeve organizam ima mnogo koristi.
Naime, ona smiruje nervozu i pospešuje san zahvaljujući vitaminima B grupe.
Ako imate dijabetes, mahunarke su vaš prijatelj i saveznik!
Njen fantastični nutricionistički profil upotpunjuju pektini, celuloza i druga biljna vlakna važna za dobru probavu.
Ovo ukusno povrće je, zbog svih spomenutih blagotvornih dejstava, posebno preporučljivo za decu.
Za sve one koje pomenuta dejstva ne podstiču na konzumiranje bundeve, rešenje dolazi u obliku semenki.
Vodič i pomoć za roditelje: Hrana koju bi nutricionisti ZABRANILI!
Osim što su zgodna zanimacija za zube, semenke bundeve su i odličan izvor belančevina koje, zavisno od vrste, čine i do 31 odsto ukupnog sadržaja semenke.
Tako šaka semenki zadovoljava polovinu dnevnih potreba za aminokiselinama, a grickajući ih dobija se i omega-3 masna kiselina.
Ulje bundeve je još jedan proizvod dobijen od kraljice jeseni, a najviše privlači pažnju gurmana.
Hrana kako popravlja, tako i kvari raspoloženje! Saznajte koje namirnice vas čine nesrećnijima!
Sadrži veliki postotak beta-karotena, vitamina E i kalijuma. Iako se u 100 grama ulja nalazi 900 kalorija, treba imati na umu kako je za fantastičan ukus salate dovoljna tek jedna kašika ulja.
Povrh svega ovoga, bundeva se koristi i za ishranu stoke, kao začin, ali i za ukras.