filteri close
Objavljeno: 08.07.2020. Image source: Pixabay/Couleur
300x600

Stručnjaci, posle opsežnog istraživanja, sa sigurnošću mogu da kažu da to trešnja igra važnu ulogu u sprečavanju napada gihta.

Tim američkih lekara s Medicinskog fakulteta Bostonskog univerziteta je odlučio da proveri da li ima istine u "bapskim pričama" da trešnje sprečavaju napade gihta.

Reč je o bolesti kod koje se kristali mokraćne kiseline talože u zglobovima.

Mokraćna kiselina nastaje kada se u organizmu razlažu purini, supstance koje se prirodno pojavljuju u telu, ali mogu da potiču i iz nekih vrsta hrane, kao što su iznutrice, sardele, pečurke i neki morski plodovi.

Šta izaziva giht, kako ga sprečiti i kako ga staviti pod kontrolu

Bostonski naučnici istraživanje su obavili na 633 ispitanika, starosti od najmanje 18 godina, kojima su lekari dijagnostikovali giht i koji su imali napad tog oboljenja u prethodnih 12. meseci.

Tokom godinu dana ispitanici su davali detaljne podatke kada su imali napade, kakvi su bili simptomi, koje su lekove koristili i o svojoj ishrani.

Kod učesnika ispitivanja zabeleženo je ukupno 1.247 napada gihta.

Utvrđeno je da bi, kada su jeli trešnje tokom dva uzastopna dana, rizik od napada gihta bio smanjen 35 odsto, kada su konzumirali prerađevine trešanja 45 odsto, a kada su unosili i sveže i prerađene trešnje, rizik od napada bi se smanjio 37 odsto.

AFTE: Lekovi, uzroci i još mnogo toga

Kombinacija trešanja i leka protiv gihta "alpurinol" (poznatog i kao "lopurin" ili "ziloprim"), međutim, davala je najbolje rezultate jer bi uz nju dolazilo da smanjenja rizika od napada i do 75 odsto.

Stručnjaci ističu da za ovakvo dejstvo trešanja može da postoji više objašnjenja, a kao jedno od najverovatnijih navode da C vitamin iz tog voća može da utiče na smanjenje nivoa mokraćne kiseline u krvi.

Iako je dokazano da je ova namirnica jedina koja obara nivo kiseline u mokraći i može da olakša simptome, treba imati u vidu da ona nije LEK i da bez promene ishrane i lekarske terapije, nema izlečenja gihta.