Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Da li govorite kulinarskim jezikom?
Svima se nekad desi da dok čitamo recepte nailazimo na nepoznate reči/pojmove.Odabrali smo neke od pojmova koji se često koriste i evo njihovih značenja.
Neke od ovih stvari sigurno radite u kuhinji, ali niste imali pojma kako se stručno zovu.
Odabrali smo neke od pojmova koji se često koriste i evo njihovih značenja.
*Al dente – Italijanski – prema zubu. Upotrebaljava se kod kuvanja testenine i pirinča. Znači da je skuvan ali se ipak oseti pod zubima.
* Aspik – pihtije ili želatinasta masa. * Blanširati – U vodi koja vri kuvati namirnicu kraće od minut a zatim je staviti u led. Paradajz se blanšira da bi se lakše oljuštio.
* Bardirati – Obmotati slaninom ili prekriti kriškama slanine.
* Bujon – Tečnost u kojoj je kuvano meso ili povrće ili zajedno meso i povrće. Koristi se kao osnova za soseve, supe i kuvana jela.
* Dinstati – kuvati u poklopljenoj posudi na tihoj vatri sa malo ulja, tako da se namirnice i prže i kuvaju u isto vreme.
* Frapirati -Staviti jelo ili piće na led.
* Garnirati – Francuski- Ukrasiti, ulepšati jelo dodacima. * Gratinirati – Preliti jelo sosom pa ga posuti rendanim sirom i zapeći u rerni. * Flambirati – Zaliti jelo u toku pripreme alkoholom i zapaliti. * Kandirati – Ušećeriti. Obično se koristi za voće. * Klajster – Brašno razmućeno u vodi. Koristi se kako bi se zgusnulo neko jelo.
* Marinirati – Potopiti namirnice u napravljenu smesu od začina kako bi omekšale i poprimile aromu.
* Pasirati - znači namirnicu proterati kroz sito.
* Slajs – Namirnice isečene na tanke kriške.
* Sotiranje - Prženje mesa na vreloj masnoći
* Žilijen – Sečenje na tračice ili rezance.
Recept za pravu italijansku fokaču