filteri close
Objavljeno: 16.03.2024. Image source: Pixabay/Einladung_zum_Essen
300x600

Upravo je doručak obrok koji najveći broj ljudi preskoči, zbog žurbe, priprema za posao, najbitnije nam je da li smo poneli sve što nam je potrebno, a nekima i da li su popili preko potrebnu šoljicu kafe. 

Nutricionisti su se davno složili kako je jutarnji obrok najbitniji za koncentraciju i učenje, nevezano za godine. Tokom noći nivo šećera u krvi je jako nizak, a doručak nudi optimalnu količinu proteina, namirnica bogatih vlaknima, koji su itekako potrebni našem mozgu za izvođenje svakodnevnih aktivnosti.

Doručak ne bi trebalo preskakati, jer je telu potrebna energija i nivo glukoze će biti stabiliji ako ujutru uzmete hramu. MEĐUTIM, ukoliko NE doručkujete svako jutro ništa se neće dramatično desiti. Ono o čemu morate voditi računa jeste ukupan unos kalorija u toku čitavog dana.

Da li trenirate pre ili posle doručka?

Često možete čuti da ćete ukoliko doručkujete, kasnije u toku dana uzimati manje hrane. To nije uvek tako, sem ako uzmete hranu bogatu proteinima, doći će do povećanja nivoa dopamina, što bi kasnije moglo da dovede do manje potrebe za hranom.

Dakle, ukoliko doručkujete imaćete više energije za svoje jutarnje aktivnosti, ali ono što je ključno jeste da zapravo dobro balansirani obroci tokom čitavog dana igraju veliku ulogu u postizanju dobrih rezultata. 

Poširana jaja - idealan izbor za niskokalorični doručak