filteri close
Objavljeno: 21.09.2020. Image source: pixabay/klimkin
300x600

Doktorka ima odgovore na vaša pitanja i preporuke za ispijanje omiljenog napitka

Turska, odnosno kako se kod nas sve češće kaže - domaća kafa neizostavni je deo jutarnje rutine mnogih Srba. Kako se pije u velikim količinama, moramo znati koja je zdrava mera. Dr Katarina Bajec objašnjava na šta da obratimo pažnju.

Dr Bajec se u Jutranji program "Probudi se" Nove javila sa Bosfora, gde je imala priliku da proba pravu tursku kafu.

Ona je primetila da se navike Turaka razlikuju od srpskih – a njihov način ispijanja kafe je zapravo zdraviji.

Navikli smo da nas kafa razbuđuje i ubrzava rad srca, ipak…

"Turci nikada ne piju kafu na prazan stomak. Piju je između doručka, tog jutarnjeg obroka i popodnevnog obroka. Doručak uvek ide pre kafe, i to ima smisla, jer ako kafu uneseš na prazan stomak, luči se hlorovodonična kiselina. Međutim, mi nemamo hranu unutar želuca, pa to može da dovede do pojave gastritisa, gorušice i nelagode", rekla je dr Bajec.

Turska kafa je posebna jer se služi mlevena, a ima i najveći procenat kofeina, naglasila je doktorka. Više od 50 posto ljudi u Srbiji pije upravo tursku kafu, jer ih najbolje razbudi.

Vežbanje utiče na mozak isto kao kafa! Ali, ima i svojih prednosti (i mana) u odnosu na čarobni napitak

"Ako ne preterujemo sa količinom turske kafe koju pijemo, ona zaista ima povoljan uticaj na naše zdravlje. S jedne strane, kafein utiče povoljno na naš mozak, pobuđuje nam pažnju. Isto tako, studije su pokazale da štiti od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti", ispričala je dr Bajec.

Kafein pomaže i da budemo fizički aktivniji, tvrdi lekarka. Turska kafa takođe snižava šećer u krvi, ali i holesterol. Kafa je takođe dijuretik, odnosno podstiče lučenje tečnosti, pa od ovog napitka možemo i dehidrirati – zato se sa kafom ne sme preterivati.

Izvor: Nova.rs