filteri close
Objavljeno: 14.09.2022. Image source: Foto: Pexels/Andres Ayrton
300x600

Koliko zaista pomaže?

Gubitak težine nije lak posao. Prava kombinacija napora, genetike, ishrane i vežbanja može potencijalno dovesti do željenih rezultata. Iako postoji mnogo načina da poboljšate svoje šanse za postizanje tog cilja, da li je garderoba koju nosite jedan od njih?

Svi žele da na brz način izgube višak kilograma. Mnogi suplementi, vežbe i dijete se stalno reklamiraju kao novo lako rešenje. Dok neki od njih mogu imati neke zasluge, drugi nemaju. Nošenje više slojeva garderobe tokom vežbanja jedna je od ovih prečica koje se obično koriste za gubitak težine.

Specijalisti za sportsku medicinu ističu da se temperatura vašeg tela povećava kada vežbate jer dok vaši mišići stvaraju energiju, oni takođe stvaraju toplotu. Da bi se ohladilo, vaše telo oslobađa znoj koji zatim isparava sa vaše kože. Obično nosimo slojeve garderobe kako bismo telo zagrejali, tako da će nošenje više slojeva tokom vežbanja će ubrzati ovaj proceszagrevanja tela. Nakon toga, da bi nam pomoglo da kontrolišemo našu temperaturu, telo će se više znojiti da bi se ohladilo. Dakle, nošenje višeslojne odeće čini da se više znojite, ali da li vam to pomaže i da brže smršate?

Znojenjem se samo trenutno gubi na težini

Znojenje će uzrokovati da izgubite vodu, ali će se voda nadoknaditi kada se rehidrirate. Stoga, ubrzo nakon treninga sa jakim znojem, očekivano je da budete lakši. Ovu vrstu gubitka težine koriste oni koji se takmiče u borilačkim sportovima koji imaju za cilj da dobiju određenu težinu pre događaja. Druge tradicionalne taktike koje se koriste da bi se to postiglo, a koje mogu imati štetne efekte, uključuju laksative, dijetalne pilule, diuretike i povraćanje. 

8 najboljih treninga za sagorevanje kalorija u 2022

Glavni rizik od korišćenja svega ovoga je dehidracija. Dehidracija će izazvati osećaj žeđi i razne druge nepovoljne simptome kao što su glavobolja, konfuzija, umor, ubrzan rad srca i nizak krvni pritisak. Ovi simptomi očigledno nisu pogodni za vežbanje, a to što se osećate loše tokom vežbanja može dovesti do greške i povrede.

Gubitak težine vode je samo privremen i nije zdrav način za mršavljenje. Da biste smršali, morate stvoriti kalorijski deficit koristeći više kalorija nego što jedete. Bolja strategija je fokusiranje na zdravu ishranu i trošenje kalorija kroz redovnu vežbu. Preporučuje se  svakodnevna kontrola ishrane i vežbanje da biste pomogli u upravljanju težinom, kao i da se dobro naspavate kako biste pomogli metabolizmu da pretovori kalorije u energiju.