filteri close
Objavljeno: 09.02.2024. Image source: Pexels
300x600

To verovanje je široko rasprostranjeno, istina je malo drugačija

Postoji rasprostranjeno verovanje da stres može uticati na promenu boje kose, ali takve tvrdnje nisu potvrđene kroz naučna istraživanja.

Ipak, nije sve tako jednostavno, jer određene vrste povreda mogu dovesti do promena u radu folikula dlaka. U nekim slučajevima, to rezultira pojavom pramenova bele kose, što se smatra izuzetkom, a ne pravilom.

Pored toga, postoji niz bolesti koje direktno utiču na pigmentaciju kose. Na primer, vitiligo je stanje koje prouzrokuje depigmentaciju kože i kose, dok alopecija vodi ka gubitku kose, što može rezultirati i gubitkom pigmenta.

Koliko je zdravo izbegavanje pranja kose posle treniniga?

Razbijanje mita o tome da će iz čupanja jedne sede vlasi izrasti tri nove jeste važno. Takve priče nemaju naučnu osnovu, i stil života ili određeni životni izbori ne igraju ključnu ulogu u procesu sedenja kose.

Glavni uzrok pojave sedih vlasi u ranim tridesetim ili četrdesetim godinama jeste genetski kod koji nosimo. Proučavanjem obrazaca sedenja u porodici, uključujući roditelje i njihove roditelje - bake i deke, može se dobiti jasna slika o tome šta možemo očekivati u pogledu promene boje kose.

Što se tiče ćelavosti, genetski faktori igraju primarnu ulogu, pri čemu se često smatra da se predispozicija za ovakav tip gubitka kose nasleđuje od majčine strane.

Da li pivo stvarno pomaže za bolji rast kose?

Međutim, važno je istaći da osim genetike, postoje i drugi faktori koji mogu uticati na gubitak kose. Faktori okoline, način života, ishrana i stres samo su neki od elemenata koji mogu doprineti ovom kompleksnom procesu. 

Razumevanje genetske pozadine i uticaja spoljašnjih faktora omogućava bolje razumevanje procesa gubitka kose i sedenja, dajući nam priliku da na adekvatan način pristupimo brizi o našoj kosi.