filteri close
Objavljeno: 07.01.2024. Image source: Pexels
300x600

Dermatolozi kažu da ne mora da bude naivno uopšte

Mnogi ljudi izbegavaju pranje kose posle vežbanja jer to oduzima vreme, pa umesto toga koriste suve šampone ili druge metode za prikrivanje nečiste kose. 

Međutim, dermatolozi upozoravaju da dugotrajno izlaganje znoju može štetno uticati na kožu glave i kosu.

Ako redovno ne perete kosu nakon treninga, može doći do pojave peruti. Dermatologinja Sapna Palep objašnjava da se znoj, osušen na koži glave, pretvara u sloj koji može uzrokovati seboroični dermatitis, poznatiji kao perut. Ovo stanje podstiče razvoj gljivica koje su prirodno prisutne na koži glave.

Zdravi i fit kroz zimu: Savladajte izazove sezone u Srbiji

Jedan dermatolog napominje da se seboroični dermatitis može proširiti i na druge delove tela ako se ne istuširate posle vežbanja, uzrokujući perutanje i crvenilo na mestima gde se proizvodi sebum, kao što su obrve, oko nosa, grudi, čelo i brada.

Nepranje kose može dovesti i do gubitka kose. Palep navodi da nakupljanje peruti na koži glave može blokirati folikule dlake, sprečavajući njihov rast. Istraživanje iz 2018. pokazuje da seboroični dermatitis može uzrokovati i slabljenje i manjak sjaja kose. Prečesto pranje kose takođe može štetiti, jer isušuje kosu i dovodi do lomljenja.

Samo 5 minuta vežbanja dnevno može smanjiti rizik od raka

Još jedna opasnost je veća sklonost infekcijama. Svrab uzrokovan seboroičnim dermatitisom može dovesti do toga da osoba toliko češe kožu glave da dođe do krvarenja, povećavajući rizik od bakterijskih i gljivičnih infekcija. Lečenje se može sprovoditi šamponima protiv peruti sa protuupalnim ili antifungalnim sastojcima.

Nepranje kose može izazvati i folikulitis, upalu folikula dlake, što može dovesti do ožiljaka i gubitka kose. Tretman je sličan kao i za seboroični dermatitis.

Dakle, nije uvek neophodno prati kosu posle svakog treninga, naročito ako se ne znojite previše. Suvi šamponi su dobra alternativa za upijanje masnoće. Ako imate kovrdžavu kosu, dovoljno je prati je jednom nedeljno. Ali, ako se intenzivno znojite, preporučuje se pranje kose odmah nakon treninga kako biste izbegli probleme poput seboroičnog dermatitisa, gubitka kose ili infekcija.