filteri close
Objavljeno: 19.12.2023. Image source: Pexels
300x600

Blato, kiša, sneg, zagađenje - ništa od toga nije prepreka da ostanemo fit

Beograd pod snegom ili blatom, sa svojim čarima, donosi i izazove za naše fit ideale. Zagađen vazduh nas drži dalje od parkova, a kratki dani i rani mrak ne idu u prilog motivaciji.

Međutim, uz malo kreativnosti i prilagođavanja, zima može biti savršeno doba za održavanje zdravlja i kondicije.

Kretanje u svojoj tvrđavi:

- Domaća džungla: Pretvorite dnevni boravak u mini-teretanu. Koristite stepenice za sklakanje, teške knjige za tegove, a stolice za polusklekove (ruke na stolici, noge na zemlji) ili za teže sklekove (noge na stolici, ruke na zemlji). Youtube kanali su prepuni besplatnih vežbi za sve grupe mišića, bez potrebe za specijalnom opremom.

Šest yoga vežbi za ravan stomak i dobru liniju

- Joga za zen i tonus: Joga nije samo za relaksaciju. Postoje dinamični stilovi joge koji će vas izbaciti iz zime i oznojiti vas kao na letnjem treningu. Joga prostirka i miran kutak su sve što vam treba.

- Plešite kao da niko ne gleda: Pustite muziku, izujte papuče i isplešite stres! Ples je zabavan način da pokrene telo i spale kalorije. Uključite i partnera ili prijateljice za dodatnu motivaciju i smeh.

Hrana za toplo telo i srećan duh:

- Zimske superzvezde: Sezona nam pruža obilje zdravih i ukusnih namirnica, jer je u današnje vreme dostupno sve i nismo više ograničeni godišnjim dobima! Pomorandže, grejpfrut i kivi su bogati vitaminom C i antioksidansima, dok su kupus, kelj i blitva puni hranljivih sastojaka. Dodajte im proteine iz ribljeg filea, pilećih prsiju ili mahunarke i imate perfektan zimski obrok.

- Zagrejte se iznutra: Supe i čajevi su odlični za borbu protiv promaje i gripa. Probajte supu od sočiva sa začinima, ili đumbir i med u čaju za dodatni imunostimulativni efekt.

- Čokolada za dušu: Nije sve u brojanju kalorija. Komadić kvalitetne crne čokolade može da podigne raspoloženje i zadovolji želju za slatkim, bez preterivanja.

San za punjenje baterija:

- Mrak je prijatelj sna: Kratki dani mogu biti prednost za regulaciju spavanja. Pođite rano na spavanje i probudite se sa prvim suncem. Tako ćete maksimizirati izlaganje dnevnoj svetlosti, što pomaže u regulaciji ciklusa budnosti i spavanja.

Samo 5 minuta vežbanja dnevno može smanjiti rizik od raka

- Stvorite ritual za spavanje: Topla kupka, čitanje knjige, ili laka meditacija pred spavanje mogu vam pomoći da se smirite i pripremite za kvalitetan san. Izbegavajte elektroničke uređaje bar sat pre spavanja, kako bi sprečili plavo svetlo da remeti vaš san.

- Dremka za energiju: Ako vam nedostaje noćni san, kratka dremka od 20-30 minuta može da vam prilično pomogne. Lezite u mirnom prostoru i pustite se da odmorite, ali izbegavajte duge dremeže koji mogu da poremete noćni san.

Zima u Beogradu, sa svojim izazovima, može biti i fantastično vreme za brigu o sebi. Uz malo kreativnosti i prilagođavanja, možete održati fitnes, zdravu ishranu i kvalitetan san, i uživati u svim čarima sezone. Tako da, obujte tople stvari, pustite muziku, i plešite kroz zimu sa osmehom na licu!