filteri close
Objavljeno: 30.10.2023. Image source: Pixabay
300x600

Saveti za upravljanje sezonskim promenama, kvalitetom sna i raspoloženjem

Promena sata može loše da utiče na zdravstveno stanje ljudi, ali postoje načini da se očuva pozitivnost. Iako je cilj letnjeg računanja vremena produžetak dnevne svetlosti, mnogi zapravo provode veći deo dana u mraku kako zima dolazi. 

Ovakva promena može izazvati sezonski afektivni poremećaj (SAP), što je oblik depresije vezan za promene godišnjih doba.

Budite posebno oprezni nakon pomeranja sata i preduzmite mere predostrožnosti. Izbegavajte situacije koje vas stresiraju i održavajte umeren tempo da bi vam se telo lakše prilagodilo.

Kako komunicirati s osobom koja se bori sa mentalnim problemima

Međutim, ima i dobrih vesti: postoje koraci koje možete preduzeti da ostanete optimistični tokom zime. Neki od saveta uključuju redovne izlaske napolje, čak i na kratko, posebno ako radite od kuće. 

Male promene okoline često mogu popraviti vaše raspoloženje. Vikend šetnje u prirodi su takođe preporučljive.

Promena sata može poremetiti vaš cirkadijalni ritam, što utiče na kvalitet sna i opšte raspoloženje. Stručnjaci preporučuju izbegavanje stimulansa kao što su kafa i alkohol, kao i elektronskih uređaja pre nego što odete na spavanje. Konzumirajte laganu hranu bogatu vitaminima i mineralima da biste telu vratili energiju i ravnotežu.

Kako optimizam utiče na naše mentalno (i fizičko) zdravlje?

Važno je obezbediti između sedam i osam sati kvalitetnog sna, pa prilagodite svoje spavaće navike u skladu s tim. Pre spavanja, isključite svu elektroniku i proverite da li je spavaća soba dobro provetrena i tamna.

Meditacija je takođe korisna za očuvanje pozitivnog stava i može pomoći u kontrolisanju anksioznosti i briga.