filteri close
Objavljeno: 09.04.2024. Image source: Pexels
300x600

Nauka potvrdila ono što su nebrojene generacije znale

Još jednom se naučno potvrdilo ono što su nebrojene generacije ljudi znale - ljudski dodir je lekovit.

Istraživači sa Univerziteta u Esenu u Nemačkoj otkrili su da dodir može imati pozitivan uticaj na ublažavanje bola, depresije i anksioznosti, te da povećana frekvencija dodira može doprineti olakšanju mentalnih i fizičkih stanja.

Studija pokazuje da dodir nije samo prijatan, već i koristan za psihičko i fizičko zdravlje.

Bicikl je dobar i za mentalno zdravlje, a posebno za žene

Zagrljaji prijatelja ili kontakt sa omiljenom tkaninom mogu biti izuzetno korisni. Dodir, kao prvo čulo koje razvijaju novorođenčad, igra ključnu ulogu u istraživanju okoline i komunikaciji. Nedostatak fizičkog kontakta, naročito tokom pandemije korone, negativno je uticao na mnoge ljude širom sveta.

Iako su prethodne studije ukazivale na značaj dodira, nova istraživanja Univerziteta u Esenu pružaju konkretne dokaze o njegovoj korisnosti. 

Dr Helena Hartman, koautorka studije sa Univerzitetske bolnice u Esenu, ističe da redovan fizički kontakt može značajno doprineti smanjenju ili olakšanju mentalnih i fizičkih problema.

Muzika kao eliksir za um: Sviranje instrumenta povezano sa boljom memorijom i razmišljanjem

Studija je objavljena u časopisu Nature Human Behaviour. Ona je analizirala podatke iz 212 prethodno objavljenih studija, uključujući statističke analize 85 studija sa odraslima i 52 studije sa bebama, potvrđujući da dodir jednako povoljno utiče na mentalno i fizičko zdravlje, bez obzira na uzrast.