filteri close
Objavljeno: 16.02.2024. Image source: Pexels
300x600

Dobar za telo, za okolinu, ali i za duh

Vožnja biciklom do posla ne samo da štiti životnu sredinu i štedi novac, već bi, prema novoj studiji, mogla imati i značajne prednosti za mentalno zdravlje. 

Istraživanje Univerziteta u Edinburgu, koje je obuhvatilo oko 380.000 ljudi, pokazalo je da je vožnja bicikla do radnog mesta povezana sa smanjenim rizikom od depresije i anksioznosti, a efekat je bio naročito izražen kod žena.

Zašto je vožnja bicikla najbolja fizička aktivnost?

Studiju je vodio profesor Kris Diben sa Škole geonauka, koji je istakao:

"Ovo otkriće sugeriše da promocija vožnje bicikla kao ekološkog i zdravog načina prevoza na posao može doneti značajne koristi za društvo, ne samo po pitanju zagađenja vazduha i saobraćaja, već i po pitanju mentalnog zdravlja građana."

Muzika kao eliksir za um: Sviranje instrumenta povezano sa boljom memorijom i razmišljanjem

Istraživanje je analizirano podatke o biciklističkim navikama i zdravstvenim receptima više od 378.000 stanovnika Edinburga i Glazgova u periodu od 2011. do 2016. godine.

Uzorak su činili stanovnici koji žive i rade u blizini biciklističkih staza i koji nisu koristili antidepresive na početku studije. Rezultati su pokazali da su biciklisti tokom pet godina imali za 15% manje recepata za antidepresive i ansiolitike u odnosu na osobe koje nisu koristile bicikl za put do posla.

Profesor Diben je zaključio:

"Iako je potrebno dalje istraživanje kako bi se utvrdili precizni mehanizmi delovanja, ovi rezultati su veoma obećavajući. Promovisanje zdravih navika kao što je vožnja bicikla može doprineti poboljšanju mentalnog zdravlja stanovništva, a samim tim i ukupnog kvaliteta života."