filteri close
Objavljeno: 04.12.2024. Image source: Pixabay/Domas
300x600

Najjednostavniji način da napravite domaći, integralni hleb

Sastojci:

  • 500 g integralnog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suvog kvasca (oko 7 g)
  • 2 kašike maslinovog ulja (po želji)

Uputstvo:

  • U malu posudu sipajte mlaku vodu, dodajte šećer i suvi kvasac. Promešajte i ostavite 5-10 minuta dok kvasac ne zapeni.
  • U veću posudu stavite integralno brašno i so, pa napravite udubljenje u sredini.
  • U udubljenje sipajte nadošli kvasac i maslinovo ulje (ako ga koristite).
  • Polako dodajte ostatak vode, mešajući kašikom dok ne dobijete mekano testo. Ako je potrebno, dodajte još malo vode ili brašna da dobijete odgovarajuću konzistenciju.
  • Testo prebacite na blago pobrašnjenu radnu površinu i mesite ga oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Beli hleb VS Hleb od integralnog brašna

Dizanje testa:

  • Testo vratite u posudu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu da narasta oko 1-1,5 sati ili dok se ne udvostruči.
  • Nakon što je testo nadošlo, blago ga premesite i oblikujte u željeni oblik (npr. veknu ili okrugli hleb).
  • Stavite oblikovano testo na pleh obložen pek papirom i ostavite ga da ponovo narasta oko 30-45 minuta.

Pečenje:

  • Ugrejte rernu na 220°C (428°F).
  • Pre pečenja, po želji, možete zarezati površinu hleba oštrim nožem i posuti malo brašna ili semenki po vrhu.
  • Pecite hleb u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i dok ne zvuči šuplje kada kucnete po dnu
  • Pečeni hleb izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetki pre nego što ga isečete.

Sjajan recept za pogaču BEZ KVASCA, gotovu za samo pola sata!