filteri close
Objavljeno: 27.09.2022. Image source: Pixabay
300x600

Sada nam je dostupno sve, ali najzdravije je jesti hranu "kad joj je vreme"

Naše telo prati nešto što se zove cirkadijalni ritam, odnosno smena dana i noći i prema tome se ravna. To je samo prvi korak, jer naše telo i naš organizam prati i godišnja doba.

Još od prvih ljudi, pa sve do danas, kao i sva ostala živa bića na planeti, naš organizam je "podešen" na godišnja dobra. To znači mnogo toga, ali u ovom slučaju i da sezonska hrana ume i te kako da prija našem telu.

Iako sada, u trećoj deceniji 21. veka imamo praktično svaku hranu koju poželimo tokom cele godine, naš organizam još nije evoluirao da to prihvati. To u ovom slučaju znači da neka sezonska hrana više prija našem organizmu od one kojoj "nije vreme".

Dolazak jeseni i uopšte promena godišnjeg doba može da dovede i do simptoma sezonskog afektivnog poremećaja, uobičajenog stanja raspoloženja koje se javlja kada se godišnja doba menjaju, što dovodi do depresije i letargije, između ostalih neprijatnih emocija.

Jedan od načina da se izborimo sa ovim promenama je da malo promenimo naše navike u ishrani kako bismo primenili sezonsku hranu koja može da podrži naše zdravlje na više načina.

A šta je sezonska hrana koja prija na jesen?

Prema doktoru Trevoru Kitsu, bundeva je idealna hrana koju treba da uključimo u jesenju ishranu. Pored toga što su lako dostupne u ovo doba godine, one su i izuzetno zdrave.

"I semenke bundeve i same bundeve su odlične za konzumiranje u jesen jer su bogate beta karotenom, a semenke bundeve su dobar izvor cinka. One su takođe dobre i blagotvorne za kožu zbog visokog sadržaja antioksidanata", ističe doktor.

Tako da – jesen je, vreme je za bundeve.