Došla je jesen - koju sezonsku hranu jesti za jačanje organizma?
Sada nam je dostupno sve, ali najzdravije je jesti hranu "kad joj je vreme"
Naše telo prati nešto što se zove cirkadijalni ritam, odnosno smena dana i noći i prema tome se ravna. To je samo prvi korak, jer naše telo i naš organizam prati i godišnja doba.
Još od prvih ljudi, pa sve do danas, kao i sva ostala živa bića na planeti, naš organizam je "podešen" na godišnja dobra. To znači mnogo toga, ali u ovom slučaju i da sezonska hrana ume i te kako da prija našem telu.
Iako sada, u trećoj deceniji 21. veka imamo praktično svaku hranu koju poželimo tokom cele godine, naš organizam još nije evoluirao da to prihvati. To u ovom slučaju znači da neka sezonska hrana više prija našem organizmu od one kojoj "nije vreme".
Dolazak jeseni i uopšte promena godišnjeg doba može da dovede i do simptoma sezonskog afektivnog poremećaja, uobičajenog stanja raspoloženja koje se javlja kada se godišnja doba menjaju, što dovodi do depresije i letargije, između ostalih neprijatnih emocija.
Jedan od načina da se izborimo sa ovim promenama je da malo promenimo naše navike u ishrani kako bismo primenili sezonsku hranu koja može da podrži naše zdravlje na više načina.
A šta je sezonska hrana koja prija na jesen?
Prema doktoru Trevoru Kitsu, bundeva je idealna hrana koju treba da uključimo u jesenju ishranu. Pored toga što su lako dostupne u ovo doba godine, one su i izuzetno zdrave.
"I semenke bundeve i same bundeve su odlične za konzumiranje u jesen jer su bogate beta karotenom, a semenke bundeve su dobar izvor cinka. One su takođe dobre i blagotvorne za kožu zbog visokog sadržaja antioksidanata", ističe doktor.
Tako da – jesen je, vreme je za bundeve.