filteri close
Objavljeno: 18.01.2025. Image source: Medik
300x600

Moderna kuhinjska pomoćnica koja zaista štedi  vreme i novac, a nije prodavanje magle

Kuhinja je oduvek bila srce svakog doma. Tu se stvaraju ukusi koji nas podsećaju na detinjstvo, na porodične ručkove i na sve one divne trenutke kada smo svojim najmilijima spremali omiljene đakonije.

Ipak, živimo u vremenu koje od nas često traži da budemo brzi, efikasni i uvek korak ispred, tako da je svaka pomoć u kuhinji dobrodošla - posebno ako može da sačuva sve te divne ukuse koje tako brižljivo negujemo.

Friteza na vreli vazduh postala je popularna u našim kuhinjama, i to s dobrim razlogom. Ova sprava može da pripremi hrskavu piletinu, zlataste krompiriće ili sočni đuveč od povrća, a da pri tome koristi minimalno ulja. To znači da možemo da uživamo u svim omiljenim jelima, ali na malo zdraviji način.

Da li govorite kulinarskim jezikom?

Iako nije mali broj majstora kuhinje, pogotovo onih sa višedecenijskim iskustvom, koji odbacuju popularni "air fryer" kao običnu igračku, on to stvarno nije. To je zaista korisna sprava koja može da bude sjajna ispomoć u brzom pripremanju širokog spektra jela - i slanog i slatkog.

Šta sve može da se spremi u fritezi na vreli vazduh?

Spisak je zaista dugačak. Od klasičnih jela poput pečenih krompirića, preko hrskavog pilećeg filea, pa do zapečenog povrća sa začinima. Pogodna je i za podgrevanje hrane - pica ostaje hrskava, a ne postane gumasta kao u mikrotalasnoj. 

Za sve ljubitelje slatkih poslastica, friteza na vreli vazduh je pravo otkriće. Mafini se ispeku za samo 10-12 minuta i uvek su savršeno meki iznutra, a rumeni spolja. Sitni kolači sa orasima, princes krofne, pa čak i domaći kroasani - sve to može da se spremi bez zagrevanja cele rerne.

A tek kada probate kako u njoj ispada običan tost sa džemom i puterom, ili zagrejana kifla koja postane hrskava kao da je tek iz pekare izašla! To je posebno zgodno kada treba na brzinu spremiti nešto slatko uz kafu kad nam dođu nenajavljeni gosti.

Da li pravilno kuvate zeleno povrće?

Najveća prednost je brzina pripreme. Dok se rerna zagreva dobrih 15 minuta, friteza je spremna za nekoliko minuta. A kad spremamo više jela odjednom, svaka ušteda u vremenu znači da možemo više pažnje da posvetimo glavnom jelu koje krčka na šporetu.

Dobra vest je što friteza na vreli vazduh nije više luksuz koji sebi mogu da priušte samo najbogatiji. Danas se na akcijama i popustima mogu naći odlični modeli već od 5-6 hiljada dinara. To je jednokratna investicija koja će se brzo isplatiti kroz uštedu vremena, struje i ulja. A kad uzmemo u obzir da traje godinama uz pravilno održavanje, cena je zaista pristupačna za sve mogućnosti koje pruža.

Ipak, nijedan kuhinjski aparat ne može da zameni znanje i ljubav koji se unose u pripremu hrane. Onaj poseban način na koji seckaš luk, ili trenutak kad znaš da treba dodati još malo vegete - to su male tajne koje čine svako jelo jedinstvenim. Friteza na vreli vazduh je samo pomoćnica koja nam daje više vremena da se posvetimo onim delovima kuvanja u kojima najviše uživamo.

Zato, iako je ova sprava korisna i praktična, ona je samo još jedan alat u našoj kuhinji. Jer prava magija kuvanja nije u aparatima - ona je u strpljenju, ljubavi i onom posebnom osećaju kada znamo da smo spremili nešto što će obradovati naše najmilije.