filteri close
Objavljeno: 02.07.2024. Image source: Pixbay/sasint
300x600

"Situationship" je pojam koji se koristi za opisivanje vrste veze koja je negde između prijateljstva i romantične veze, ali bez jasnih definicija ili obaveza koje su tipične za ozbiljnu vezu. 

U "situaciju" su uključene dve osobe koje provode vreme zajedno i imaju sex, ali nisu formalno u vezi niti imaju jasno definisane planove za budućnost. Ovaj izraz se često koristi kako bi opisao nejasnu ili nesigurnu vezu u kojoj nije jasno koje su namere i očekivanja obe strane.

Do sada se na ovakve veze, poznate i kao "kombinacija", gledalo negativno, tj sa psihološkog aspekta mislilo se da osobe koje su u ovakvim vezama, ne mogu da ostvare emotivnu bliskost i nisu u stanju da se vežu.

Da li se situacija promenila?

Sa psihološke strane, "situationship" može imati i pozitivne i negativne aspekte, zavisno od ličnih okolnosti i očekivanja uključenih strana.

Pozitivni Aspekti:

  1. Fleksibilnost: Situationship pruža slobodu i fleksibilnost bez pritiska ozbiljnih obaveza, što može biti privlačno za ljude koji trenutno nisu spremni za dugoročne veze.
  2. Istraživanje: Omogućava ljudima da istraže svoja osećanja i potrebe bez previše pritiska, što može pomoći u boljem razumevanju sebe i svojih želja.
  3. Uživanje u trenutku: Mnogi ljudi uživaju u sadašnjosti i momentima sa nekim bez potrebe za definisanjem budućnosti.

Tajne opstanka braka: Više od ljubavi

Negativni Aspekti:

  1. Nejasna očekivanja: Nedostatak jasno definisanih granica i očekivanja može dovesti do nesigurnosti i stresa, posebno ako jedna strana želi više od veze.
  2. Razočarenje: Ako se jednoj osobi razviju dublja osećanja, a druga osoba nije na istom nivou, to može rezultirati razočaranjem.
  3. Odugovlačenje: Situationship može dovesti do odugovlačenja donošenja važnih odluka ili prelaska na ozbiljnije veze, što može biti frustrirajuće za ljude koji traže stabilnost i dugoročnu posvećenost.

Ako ste u ovakvoj vezi, ovo su preporuke:

  1. Komunikacija: Otvorena i iskrena komunikacija o osećanjima, očekivanjima i granicama može pomoći u izbegavanju nesporazuma i emocionalnih povreda.
  2. Samorefleksija: Važno je redovno procenjivati svoje osećaje i potrebe kako biste bili sigurni da ste zadovoljni trenutnim statusom veze.
  3. Postavljanje granica: Jasno postavljanje granica može pomoći u održavanju zdravog odnosa i sprečavanju nesporazuma.

Generalno, "situationship" može biti korisna ili štetna, zavisno od načina na koji se upravlja i očekivanja uključenih strana.

Da li je "single" život usamljenički? Kako da iskoristite vreme ukoliko ste "single"?