filteri close
Objavljeno: 23.12.2019. Image source: Unlaw/Pixabay
300x600

Može li se sprečiti i kako da je ublažite?

Glavobolja izazvana hladnim podsticajem, među decom poznata i kao smrzavanje mozga, veoma je česta pojava i javlja se kada nešto hladno (poput hrane, pića ili vazduha) stimuliše područje glave i izazove glavobolju.

Glavobolje koje potiču od hladnoće češće su kod osoba koje pate od migrene.

Da li vreme zaista utiče na intenzitet bola?

Šta ih uzrokuje?

Smatra se da stimulacija trigeminalnog nerva (nerva koji pruža informacije o senzaciji za veći deo lica, glave, usta, grla i vrata) hladnom temperaturom izaziva suženje krvnih sudova u mozgu (pomalo kao migrena) i tako nastaje glavobolja.

Vremenske promene često su uzrok glavobolje

Kako lečite glavobolju izazvanu hladnoćom?

Kako su ove glavobolje obično vrlo kratkotrajne (obično najviše pet minuta), ne postoji mnogo toga što možete da učinite, osim izbegavanja hladnih nadražaja.

Takođe je od koristi da pokrijete izložena područja glave i vrata kada izlazite na hladno vreme. Nosite šalove, kape, grejače za uši.

Tokom hladnih meseci česte su i tzv. tenzione glavobolje, izazvane najčešće napetošću u vratu i ramenima.

Kako biste ih predupredili, utopljavajte vrat i glavu pri izlasku iz kuće, trudite se da vam ramena budu opuštena dok hodate ili sedate, koliko god da je hladno, redovno masirajte ramena i vrat.  

Ovo je najčešća glavobolja, koja muči sve ljude i ovako sebi možete olakšati stvari

Migrena i hladno vreme

Mnogo je dokaza da se i kod osoba koje pate od migrene ovi simptomi često pogoršavaju tokom hladnog vremena. 

Studija objavljena u časopisu The Journal of Headache and Pain, pokazuje povezanost između promene temperature okoline (naročito hladnog vremena) i migrene. Dakle, ako primetite da imate više glavobolja, učestalost vaših simptoma raste ili se pogoršavaju, verovatno je do vremena.   

 Kako možete sebi pomoći?
Utopljavajte se i izbegavajte vetrovita područja

Nije li ovo savet koji vam je majka davala svaki put kad ste izlazili na klizanje? Ipak, ljudima je danas neprijatno kada su natrontani, često i zbog temperature koja ih zatiče pri ulasku u gradski prevoz ili kancelariju.

Ipak, hladno vreme, čak i samo osećanje ledenog vazduha na licu i glavi može da donese bol.

Jedno istraživanje pokazalo je vezu između hladnog vremena i vetra i migrene, naročito kod žena. Izbegavanje vetrovitih područja može vam pomoći da izbegnete i migrene.

Koristite zaštitnike na prozorima i vratima i pobrinite se da vaš dom bude pravilno izolovan. Učinite što možete da temperatura u vašem domu bude konzistentna bez promaje.  

Hranite se redovno i kvalitetno

Preskakanje obroka može dovesti do opake migrene, zato to nemojte činiti. Jedno istraživanje je pokazalo da je preskakanje obroka jak pokretač migrene, gotovo na istom nivou kao i stres.

Vitamin D

Studija provedena u Centru za glavobolju u Dečjoj bolnici u Sinsinatiju pokazala je da je više od 40 % ispitanika koji su imali hroničnu migrenu nedostajao vitamina D.

Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih

Kretanje

Vežbanje može da pomogne u sprečavanju migrena, kao i u sprečavanju depresije.

Dobra vest je da vam zapravo ne treba toliko mnogo da biste iskoristili prednosti fizičke aktivnosti.  Šetajte, vozite bicikl ili radite jednostavne vežbe kod kuće tri ili četiri puta nedeljno.

Brzo hodanje - idealan trening za svaki uzrast

Ako ste skloni migrenima zbog hladnog vremena, možda biste želeli da vežbate u zatvorenom, dok su temperature napolju niske.    

Hidrirajte se

Suv zimski vazduh i sistem grejanja u zatvorenom prostoru mogu vas dehidrirati mnogo brže nego inače, što može dovesti do migrena usled hladnog vremena.

Obavezno pijte puno vode tokom zimskog vremena, posebno ako provodite više sati u zatvorenom prostoru.

Nosite naočare

Ponekad je tokom hladnih zimskih dana teško ustanoviti da li glavobolja dolazi usled hladnoće, ili usled prejake svetlosti koja može biti razdražujuća.

Čak i oblačni zimski dani mogu biti prejaki za neke ljude i odsjaj može uzrokovati puno problema ako imate osetljivost na svetlo.

Naočare sa zatamnjenim staklima pružiće vašim očima zaštitu koja sprečava migrenu.

Migrena - zloglasni saputnik uglavnom žena. Kako da pomognete sebi?