filteri close
Objavljeno: 29.03.2023. Image source: Foto:Pexels
300x600

Gljivice na noktima predstavljaju najčešću bolest noktiju i oko polovinu svih poremećaja na noktima.

Uzroci mogu biti različiti – loš imunitet, oštećenje nokta, često vlaženje nokta, problem sa cirkulacijom… Najčešći simptom gljivične infekcije nokta je zadebljanje i promena boje nokta. Obično nema bolova niti drugih telesnih simptoma. 

Međutim, ako se ne leči, može doći do upale kože ispod i oko nokta što dovodi do pojave bolova. 

U ovom lečenju veoma je bitno raditi na jačanju imuniteta. Zbog toga bi trebalo kontinuirano koristiti sredstva za jačanje imuniteta. 

Jedan od izuzetno efikasnih lekova za lečenje gljivica na noktima je 20%-ni rastvor propolis kapi. Rastvor se nanosi na vatu i stavlja se na oboleli nokat na nekoliko minuta. Postupak se radi svako veče pred spavanje.   

Ali najčešća terapija koja se primenjuje za lečenje gljivica na noktima, podrazumeva upotrebu različitih krema i rastvora sa antifugicidnim delovanjem. Za lečenje treba izdvojiti više vremena i upornosti, dok sam tok lečenja zavisi od obima i lokalizacije infekcije. Za potpuno izlečenje terapija se ne sme obustaviti čim prestanu ili se smanje simptomi. Terapiju treba kontinuirano sprovoditi najmanje četiri nedelje ili po uputstvu lekara.

Znate li koji suplement ne treba da unosite ujutru?