filteri close
Objavljeno: 28.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/silviarita
300x600

Dok je većinu suplementa sasvim u redu da pijete ujutru, postoji jedan koji bi trebalo da izbegavamo da uzimamo u ranim jutarnjim satima - vitamin D.

Uzimanje vitamina D ujutro na prazan stomak može imati određene neželjene efekte.

Iako postoje određeni suplementi koji se bolje apsorbuju kada se uzimaju ujutru na prazan stomak, postoje neki kojima je potrebna mast da bi se apsorbovali i dali željene efekte. Vitamine rastvorljive u mastima, kao što je vitamin D, treba izbegavati ujutro. Umesto toga, popijte ga uz ili posle dobro izbalansiranog obroka prepunog zdravih masti, proteina i ugljenih hidrata.

Uzimanje vitamina D tokom ili nakon obroka pomaže da zaobiđemo sve potencijalno neprijatne neželjene efekte. Masti, posebno holesterol, su ključne za iskorištavanje prednosti vitamina D i izbegavanje mogućih gastrointestinalnih tegoba (mučnina ili uznemireni stomak. Zbog toga najbolje je uneti vitamin D uz najobilniji obrok u toku dana kada je verovatnije da jedete više masti.

Kako pospešiti apsorpciju vitamina D?

Zdravlje naših creva je ključni igrač kada je u pitanju apsorpcija vitamina D. 

Ako svoje telo hranite visoko obrađenom hranom, vašem telu će biti mnogo teže da apsorbuje sve hranljive materije, uključujući vitamin D. Vitamin D je neverovatno koristan za regulisanje vaše crevne barijere ili strukture creva i, zauzvrat, modulaciju vašeg imunog sistema. Takođe se može pohvaliti antiinflamatornim efektima u gastrointestinalnom traktu.

Naravno, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete sa suplementacijom vitamina D, posebno ako imate neke hronične bolesti. Dakle, ako ste neko ko se bori sa hroničnom bolešću bubrega ili na dijalizi, suplementaciju treba pažljivo pratiti vaš lekar.

NAUČNA STUDIJA: Vitamin D i riblje ulje mogu smanjiti rizik od autoimunih bolesti kod starijih osoba