filteri close
Objavljeno: 11.02.2022. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Dnevni unos vitamina D i suplemenata ribljeg ulja može pomoći u sprečavanju starijih osoba da razviju autoimune bolesti, kao što su reumatoidni artritis, bolesti štitne žlezde i psorijaza, prema najnovijem istraživanju.

Autoimune bolesti—stanja u kojima imuni sistem tela greškom napada sam sebe—veoma su česte i njihove šanse za razvoj se povećavaju sa godinama. Iako sve autoimune bolesti variraju u određenom stepenu, one se uglavnom razvijaju postepeno - obično tokom meseci ili godina.

Za ovu studiju, istraživači su odlučili da odgovore da li vitamin D i dugolančane masne kiseline dobijene iz mora (riblje ulje) – poznate po svojoj sposobnosti da regulišu imuni sistem i suzbijaju upalu – takođe mogu imati zaštitni efekat protiv autoimunih bolesti. Kako se ispostavilo, mogli bi.

Šta studija otkrila o vitaminu D i ribljem ulju i njihovom uticaju na autoimune bolesti?

Ovo istraživanje sugeriše da žene starije od 55 godina i muškarci stariji od 50 godina uzimaju 1.000 mg morskih omega-3 masnih kiselina (riblje ulje ) i 2.000 IU vitamina D svakog dana, kako bi se smanjio rizik od autoimunih bolesti.

Za ovu studiju, istraživači su analizirali podatke od 25.871 muškarca i žene, starijih od 50 i 55 godina. Oni su učestvovali u kontrolisanom ispitivanju osmišljenom da se vidi da li suplementacija vitaminom D i ribljim uljem može pomoći u prevenciji raka i kardiovaskularnih bolesti. Učesnici su podeljeni u četiri grupe – oni koji su uzimali 2000 IU/dan vitamina D, oni koji su uzimali 1000 mg/dan ribljeg ulja i oni koji su uzimali placebo doze vitamina D i ribljeg ulja – i praćeni su oko pet godina. Od njih je takođe zatraženo da prijave sve nove dijagnoze, neželjene efekte i pridržavanje ispitivanja na godišnjem nivou.

NOVA STUDIJA: Svakodnevno grickanje oraha može smanjiti „loš“ holesterol kod starijih osoba

Iako istraživanje nije pokazao nikakve koristi za prevenciju raka i kardiovaskularnih bolesti, istraživači su odlučili da koriste iste podatke da istraže efekte dodataka na autoimune bolesti.

Istraživači su utvrdili da su učesnici koji su uzimali vitamin D sa ili bez ribljeg ulja imali 22% manje šanse da razviju autoimunu bolest. Oni koji su primali suplementaciju ribljeg ulja sa ili bez vitamina D primetili su smanjenje stope autoimunih bolesti za 15% - iako se to nije smatralo statistički značajnim za istraživače, u poređenju sa placebom.

Učesnici koji su uzimali dve tablete koje su bile placebo su imali najveći rizik od autoimune bolesti.

Iako je studija pratila učesnike nešto više od pet godina, čak i efekti koji su se pojavili nakon samo dve godine suplementacije su bili značajni. 

Iako su rezultati studije bili značajni, još je potrebno više istraživanja kako bi se odgovorilo na dalja pitanja u vezi sa suplementacijom vitamina D i ribljeg ulja i njihovog uticaja na autoimune bolesti – posebno da li će preventivni efekti biti dugotrajni i da li se mogu primenjivati i na mlađe generacije. 

Da li bi trebalo da počnete da uzimate vitamin D i riblje ulje, na osnovu ovog istraživanja?

Iako se vitamini i suplementi generalno smatraju bezbednim, i dalje je moguće da preterate - što znači da bi vaš lekar trebalo da bude upućen u sve nove suplemente koje želite da isprobate (ili čak i ako želite da povećate svoju dozu).

Ljudi treba da imaju na umu da uzimanje previše vitamina D može izazvati toksičnost, tako da se ne preporučuje redovno uzimanje doze veće od 2000 IU dnevno. Višak vitamina D može izazvati mučninu i povraćanje, slabost mišića i kamenje u bubregu, između ostalog; veoma visoki nivoi u krvi mogu dovesti do otkazivanja bubrega ili čak smrti. Takođe može da dođe do reakcije sa određenim lekovima, kao što su statini i steroidi.

Čaj je odličan u borbi protiv depresije kod starijih osoba

Što se tiče ribljeg ulja dnevna preporučenu doza za omega-3 je od 1.100 mg dnevno do 1.600 mg dnevno za odrasle žene i muškarce. Iako omega-3 obično imaju samo blage neželjene efekte, ako ih ima, suplementacija bi mogla da utiče na antikoagulanse ili razređivače krvi.

Sve u svemu, o svim novim vitaminima treba razgovarati sa svojim lekarom i uveriti se da neće doći do interakcije sa drugim lekovima ili drugim zdravstvenim problemima.