filteri close
Objavljeno: 26.05.2023. Image source: Pexels
300x600

Od ove bolesti boluje svaki 10. stanovnik Srbije, a često to i ne zna

U Srbiji, tokom Svetske nedelje posvećene bolestima štitne žlezde, endokrinolog dr Antonela Sabati Rajić i dr Predrag Mitrović, specijalista za ginekologiju i akušerstvo, izneli su važne informacije o ovim oboljenjima na televiziji K1.

"Štitna žlezda, delikatni organ oblika leptira smešten na bazi vrata, luči tri vrste hormona: kalcitonin, tiroksin i trijodtironin. Simptomi bolesti često su prikriveni drugim kliničkim slikama koje se mešaju sa drugim hroničnim bolestima. Stoga pacijenti sa problemima sa štitnom žlezdom često ostaju bez pravovremene dijagnoze", rekla je dr Sabati Rajić.

Ona je dodala da se u Srbiji procenjuje da svaki deseti stanovnik ima neki problem sa štitnom žlezdom. Promene u telesnoj težini, nesanica, uznemirenost, opadanje kose, i poremećaj menstrualnog ciklusa, samo su neki od simptoma koje su istakli.

Isprobajte ove vežbe ako imate nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu

Dr Sabati Rajić je naglasila važnost fizičkog pregleda, uzimanja anamnestičkih podataka i hormonskih testova, kao i ultrazvuka u dijagnostici. Istakla je da promuklost koja traje duže nego što je uobičajeno može biti alarm za pacijenta da poseti endokrinologa i da se štitna žlezda pregleda.

Dr Mitrović je podvukao ulogu štitne žlezde kao "dirigenta u simfonijskom orkestru" te naglasio njen veliki uticaj na funkcionisanje ženskih reproduktivnih organa.

"Štitna žlezda može da poremeti normalne vrednosti polnih hormona kod žena i da iz tih razloga dovede do poremećaja menstrualnih ciklusa, količine krvi i izgledu tih krvarenja. Utiče jako na plodnost i jedan je od najvećih razloga zašto štitnu žlezdu ispitujemo u okviru provere fertiliteta kod žena," naglasio je dr Mitrović.

Šta to znači kada je vaš TSH nizak?

Ukoliko su vrednosti neadekvatne u prvom trimestru, dr Mitrović upozorava da može doći do ozbiljnih posledica.

"U smislu mentalne retardacije, smanjenih pojedinih motoričkih ili kognitivnih kapaciteta kod novorođenčeta ili odrasle osobe," upozorava dr Mitrović.