filteri close
Objavljeno: 30.10.2022. Image source: Foto: Pixabay/3534679
300x600

Nedovoljno aktivna štitna žlezda može učiniti da se osećate umorno, slabo i depresivno. 

Nedovoljno aktivna štitna žlezda je medicinsko stanje koje se zove hipotireoza, koje se dešava kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno određenih hormona. Hipotireoza može izazvati bolove i slabost mišića, ukočenost, bol i otok u zglobovima, usporen rad srca i povećanje telesne težine. Bez obzira da li imate neke ili sve ove simptome hipotireoze, poslednja stvar koju verovatno želite da uradite kada imate nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu je trening.

I nisu sve vežbe bezbedne za ljude koji žive sa nekontrolisanim poremećajima štitne žlezde. Za nekoga ko ima značajan klinički hipertireoidizam, to je kao da već trči traku za trčanje svaki dan, čak i u snu. Preterano vežbanje može da izazove srčanu insuficijenciju ako hormoni štitne žlezde nisu pod kontrolom.

Ipak, vežbanje i zdrava ishrana su od suštinskog značaja za opšte blagostanje i mogu pomoći da se simptomi štitne žlezde drže pod kontrolom, posebno ako je stanje vaše štitne žlezde dobro kontrolisano. Evo nekoliko vežbi koje možete isprobati ako imate nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu.

Aerobne vežbe sa malim opterećenjem za hipotireozu

Preporučljivo je da ljudi sa nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom kreiraju rutinu vežbanja koja se fokusira na trening snage i aerobne vežbe sa malim opterećenjem.

Hodanje je jedna od najlakših aktivnosti za početak i nije vam potrebna nikakva posebna oprema, pa čak ni članstvo u teretani. Hodanje je najbolja vežba za hipotireozu sve dok nemate otoke u kolenima ili gležnjevima.. Pored toga, hodanje povećava broj otkucaja srca i može sagoreti do 280 kalorija za jedan sat.

Pilates i jin joga mogu pomoći u ublažavanju bolova u leđima i kukovima, što je uobičajeni simptom neaktivne štitne žlezde. Tai či može ojačati noge i jezgro dok istovremeno poboljšava ravnotežu i fleksibilnost. Ako volite grupne časove fitnesa, aerobik u vodi smanjuje pritisak na zglobove i isteže ukočene zglobove i mišiće u nežnom okruženju bez opterećenja.

Vežbe snage za nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu

Preporučuje šest specifičnih vežbi snage za ljude sa nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom. Tu spadaju mrtvo dizanje na jednoj nozi, čučnjevi, potisak iznad glave, vežbe povlačenja na lat mašini, sklekovi i veslanje.

Ako imate zdrava kolena, možete izgraditi mišiće nogu i gluteusa radeći čučnjeve, koristeći samo svoju telesnu težinu. Da biste to uradili, počnite da stojite uspravno, spustite telo i savijte se u kukovima i kolenima u položaj kao da sedite u stolici. Podignite se koristeći noge i jezgro da biste ustali. Ponavljajte.

Prirodni lek za hipotireozu

Sklekovi jačaju i toniraju ruke, a ako ne možete da uradite ceo sklekove ili seriju sklekova, možete ih modifikovati tako što ćete držati kolena na zemlji ili raditi sklekove uza zid ili sto umesto na podu.

U teretani, mašina za veslanje kombinuje kardio sa malim opterećenjem sa treningom snage, a pokreti veslanja su laki za zglobove.

Dobre rezultate daje i vožnja bicikla, koja ima malo opterećenje i laka je za zglobove a povećava broj otkucaja srca. Vozite se biciklom napolju da biste dobili dodatni podsticaj endorfina od boravka u prirodi.