filteri close
Objavljeno: 17.07.2022. Image source: Foto: Pixabay/Victoria_Art
300x600

Pranje zuba je neophodno za održavanje oralne higijene na optimalnom niovu, ali pritom treba izbeći gomilu grešaka kojima zapravo povređujemo zube i desni. 

Greške se kreću u rasponu od pokreta koje pravite do toga u koje doba dana odlučite da operete svoje zube do vrste paste za zube koju nanosite na četkicu — koja može ili poboljšati ili pogoršati vaše oralno zdravlje. Srećom, neka od najboljih rešenja su mnogo jednostavnija nego što mislite. 

Zaboravljate da redovno menjate četkicu za zube

Mnogi od nas zaboravljaju da i četkice za zube moramo da održavamo urednima. Četkicu za zube treba zameniti svaka tri meseca ili ranije ako su čekinje vidljivo istrošene.

Ako se prehladite, najbolje je da bacite četkicu nakon što se oporavite — čak i ako niste dostigli preporučeni tromesečni rok. Iako je malo verovatno da će vas četkica za zube ponovo inficirati, bakterije se mogu kombinovati sa drugim na čekinjama i uzrokovati da se suočite sa nekim drugim zdravstvenim problemima.

Pranje zuba odmah nakon jela

Iako se čini da ima smisla da bi pranje zuba nakon jela bilo korisno za uklanjanje bakterija, ovo nije sasvim tačno. Umesto toga, trebalo bi da zube operete pre doručka. Dok se ujutro probudite, bakterije u vašim ustima su se namnožile. Fluor koji se nalazi u pasti za zube pomaže u zaštiti vaših zuba od hrane koju potom uneste. 

Zašto su zdrave DESNI toliko važne za vaše zdravlje?

Ako želite da posle obroka operete zube, savetuje da sačekate pun sat nakon jela, posebno ako ste jeli nešto kiselo poput limuna, grejpfruta ili sode. Dok čekate na pranje zuba, možete usta očistiti pijem vode ili žvakanje žvakaćih guma bez šećera.

Perete zube samo jednom dnevno 

Pranje zuba neposredno pre doručka i ponovo neposredno pre spavanja je najbolji način da sprečite nakupljanje bakterija u vašim ustima. Tokom dana - i noći - lepljiva obloga koja se zove plak nalazi se na vašim zubima i duž linije desni. Konzumiranje slatke hrane može uzrokovati da plak napadne vašu zubnu gleđ, a to je upravo način na koji dobijate karijes.

Prebrzo perete zube

Jedna studija objavljena 2012. godine pokazala je da oni koji peru zube dva minuta uklanjaju skoro duplo veću količinu plaka od onih koji preferiraju brže pranje zuba. 

Čišćenje koncem odmah nakon pranja zuba 

Čišćenje koncem uklanja grubu prljavštinu koja se zaglavila između vaših zuba i ako to radite nakon pranja, ona ostaje u vašim ustima. Pranje zuba nakon čišćenja koncem, s druge strane, pomaže u uklanjanju svih prljavština odmah.

Grubo četkate zube

Naše desni su osetljive i grubo četkanje može dovesti do povlačenja desni, a pritisak može čak i da promeni izgled vaših zuba. Pored toga, može dovesti do osetljivosti zuba. 

Isperanje usta vodom nakon pranja zuba 

Ako isperete usta vodom odmah nakon pranja zuba pastom, ispirate razlog zbog kojeg ste je koristili: fluor.

A šta je sa tečnošću za ispiranje usta? Ni to zapravo nije dobra ideja jer i ona ispira fluor.

Stavljate poklopac na četkicu za zube nakon pranja

Najsigurnije rešenje da zaštite svoju četkicu za zube od zadržavanja bakterija je da je postavite uspravno da bi je osušio vazduh oko nje. 

Preskačete čišćenje jezika kada perete zube

Ovo je vrlo česta greška koju svi čine dok peru zube. Naši jezik - ne naši zubi - je odgovoran za degustaciju stvari, tako da je održavanje njegove higijeo ključno. Propuštanje njegovog čišćenja i puštanje bakterija da se gomilaju može dovesti do lošeg zadaha i otupljenja papila pomoću kojih detektujemo ukus hrane. Klice se mogu širiti sa vašeg jezika na zube i čak mogu izazvati upalu desni koja vodi ka paradentozi.

Deljenje četkice za zube sa drugima

Iako možda mislite da razmenjujete samo pljuvačku skada koristite tuđu četkicu za zube, zapravo delite i mnoge bakterije i viruse.