filteri close
Objavljeno: 13.01.2020. Image source: Pixabay/Gundula Vogel
300x600

Studija pokazuje prostu formulu: manje masti-manje testosterona. Treba li da se sad bacite na slaninu?

Za mnoge muškarce kojima je dijagnostifikovana manja proizvodnja testosterona jedan od najboljih načina lečenja je – gubljenje težine. Ali, neke dijete, posebno one sa malo masti, mogu dovesti do malog ali značajnog umanjenja testosterona, navodi se u studiji u Žurnalu urologije.

Ovo je publikacija Američke urološke asocijacije (AUA).

„Ova studija otkrila je da muškarci koji se okreću ishrani vrlo ograničenoj mastima imaju manji nivo testosterona od muškaraca koji nemaju takva ograničenja. Ipak, klinički značaj ovih razlika u testosteronu kod raznih dijeta još nije sasvim jasan“, navode istraživači studije.

Koja je onda najbolja ishrana za nizak testosteron?

Kao i kod mnogih drugih zdravstvenih stanja i dijeta - ne postoji jedinstven odgovor.

4 faktora koji značajno mogu smanjiti rak prostate

Istraživači ove studije analizirali su više od 3.100 muškaraca širom SAD, a svi učesnici imali su od ranije dostupne podatke o ishrani i nivou testosterona.

Na osnovu praćenja njihovih prehrambenih navika, 14,6 odsto muškaraca ispunilo je kriterijum da im je ishrana sa malo masti, po definiciji Američke asocijacije srce. Drugih 24,4 odsto muškaraca pratilo je Mediteransku dijetu, bogatu voćem, povrćem i celim zrnom, ali nisku u životinjskim proteinima i mlečnim proizvodima. Samo nekoliko muškaraca ispunilo je kriterijum ishrane sa malo ugljenih hidrata, tako da je ta grupa isključena iz analize.

Prosečan nivo testosterona je 435,5 ng/dl (nanograma po decilitru). Ovaj nivo je bio niži kod muškaraca na restriktivnim dijetama: u proseku 411 ng/dl za one na dijeti sa niskim mastima, i 413 ng/dl za one na Mediteranskoj dijeti.

Ove veze su korigovane za druge faktore koji utiču na testosteron, kao što su godine, indeks telesne mase, fizička aktivnost i medicinski razlozi. Posle korekcije, ispostavilo se da je dijeta sa malo masti značajno povezana sa smanjenim nivoom testosterona, dok Mediteranska dijeta nije.

Redovno vežbanje poboljšava plodnost kod muškaraca

Ukupno gledano 26,8 odsto muškaraca imalo je nivoe testosterona ispod 300 ng/dl. Uprkos razlici u prosečnim nivoima testosterona, međutim, proporcija muškaraca sa niskim testosteronom bila je slična u svim grupama.

Testosteronska deficijencija može dovesti do problema, među koje spadaju i smanjena energija i umanjeni libido, kao i fiziološke promene, uključujući i povećan nivo masti u telu i gustinu minerala kostiju.

Osim lekova, terapija za nizak nivo testosterona često uključuje i promene životnih navika, kao što su vežbanje i gubitak telesne težine. Ali, efekti raznih vrsta ishrane nisu do sada jasni. Testosteron je steroid koji se proizvodi ih holesterola, promene u nivoima unosa masti mogu da promene njihove nivoe.

Nova analiza sada pokazuje doprinos tvrdnji da je dijeta sa malo masti povezana sa smanjenim nivoom testosterona, nasuprot ishrani u kojoj nije bilo takvih ograničenja.

Muškarci, dobre vesti! Na pomolu je kačket koji poništava gubljenje kose

Koja je onda, dakle, najbolja ishrana za testosteronsku deficijenciju? Odgovor je za sada nepoznat, kao i za mnoga druga stanja. Treba napomenuti da za gojazne muškarce dijeta sa malo masti verovatno donosi mnogo više dobrih stvari u poređenju sa malim smanjenjem testosterona.

Nasuprot njima, za muškarce koji nisu gojazni, izbegavanje dijete sa malo masti može biti razumni i jedan od doprinosa složenog pristupa povećanju testosterona.