filteri close
Objavljeno: 26.07.2023. Image source: Pexels
300x600

Vrlo ozbiljno stanje se može izbeći vrlo zdravom aktivnošću

Ples, večita igra koja nosi radost i slobodu, pokazao se kao izvanredan lek za mnoge probleme. Svi znamo da plesanje donosi brojne blagodeti - čini nas zdravijima, razvija našu koordinaciju, povećava ravnotežu, podstiče bolje raspoloženje i krepi naše socijalne veze. 

Međutim, najnovija istraživanja otvorila su novo poglavlje u blagotvornim efektima plesa, posebno za trudnice!

Novo saznanje dolazi od tima stručnjaka iz Kine koji su sproveli obimna istraživanja na ovu temu. Ustanovili su da prenatalna fizička aktivnost, a naročito ples, može biti od presudnog značaja u ublažavanju postporođajne depresije, koja je nažalost sve prisutnija među mladim majkama.

Baby blues ili kako izgleda život posle porođaja?

"Kada smo razmatrali različite vrste vežbi, ples je pokazao najizraženiji interventni efekat", istakli su kineski stručnjaci. Međutim, savetuju da ples ne treba biti solo aktivnost, naročito nakon što se obuju plesne cipele. Pokazalo se da je vežbanje u grupi ili timski rad, pogotovo tokom trudnoće, veoma efikasan u ublažavanju postporođajne depresije.

Postporođajna depresija se može smatrati "značajnom pretnjom javnom zdravlju", s obzirom na procene da čak 90 posto pogođenih ne prima adekvatan tretman za ovu vrstu depresije. U zavisnosti od zemlje, čak 60 odsto žena može biti pogođeno ovim stanjem nakon porođaja.

Kineski stručnjaci sugerišu da tri do četiri ciklusa vežbi nedeljno, u ukupnom trajanju do 150 minuta, mogu biti ključni u prevenciji ovog stanja, uz preporučeni "umereni" intenzitet.

Jednom carski rez, uvek carski rez? Ne mora da bude tako!

Ova studija, koja se može opisati kao "meta-analiza", obuhvatila je gotovo 3.000 žena i uključuje 26 različitih studija. Objavljena je u medicinskom časopisu PLOS, a sprovela ju je ekipa sa kineskog Univerziteta.

Dakle, dobro obujte svoje plesne cipele i pridružite se grupi. Ples nije samo izraz radosti, već i sredstvo za bolji život. Samo zaplešite, jer vaše zdravlje zaslužuje tu divnu melodiju pokreta.