filteri close
Objavljeno: 24.04.2023. Image source: Foto: Pexels/MART PRODUCTION
300x600

Kada se žena jednom porodi carskim rezom, može li se u budućnosti poroditi vaginalno? U mnogim slučajevima, može.

Ako ste imali carski rez i želite da pokušate sa prirodnim porođajem sledeći put, evo šta treba da znate:

Obično je bezbedno

Iako je prirodni porođaj obično bezbedan, postoje neki uslovi koji se moraju ispuniti pre nego što ga izaberete kao opciju porođaja. Prvo, vaš prethodni carski rez je morao biti „niski poprečni rez“. Vaš lekar će to znati ako vas je i prethodni put porađao, ili to može biti potvrđeno u vašem medicinskom kartonu. Generalno, žene koje su imale do dva ovakva carskog reza mogu kasnije da se podvrgnu vaginalnom porođaju. Imajte na umu da rez napravljen na koži nije uvek rez napravljen u materici.

Zatim, ne smete da imate zdravstvenih problema koji bi porođaj carskim rezom učinili bezbednijom opcijom. I, vaša beba mora biti postavljena tako da ide niz vaginalni kanal glavom.

Ima prednosti…

U mnogim okolnostima, bezbednije je podvrgnuti se prirodnom porođaju nego imati više carskih rezova. Razlozi su sledeći:

• Manja verovatnoća rizika koji dolaze sa operacijom, uključujući infekciju i prekomerni gubitak krvi
• Kraći period oporavka i kraći boravak u bolnici
• Veća verovatnoća da ćete imati više dece

…I postoje i rizici

Za većinu žena, vaginalni porođaj posle carskog reza je bezbedan, ali postoje i neki rizici. Najveći od njih je ruptura materice, koja se dešava kada se materica pocepa na ožiljku od prethodnog carskog reza.

Manje od jednog procenta svih ovakvih prirodnih porođaja završava rupturom materice, ali kada se to dogodi, može biti veoma opasno i za majku i za bebu.

Ko ispunjava uslove za prirodni porođaj posle carskog reza?

Na to da li možete da se poroditr vaginalnim putem posle carskog reza može uticati više faktora:

• Koja vrsta reza materice je korišćena za prethodni carski rez? Većina carskih rezova koristi nizak poprečni rez. Žene koje su imale nizak poprečni ili nizak vertikalni rez su obično kandidati za vaginalni porođaj. Ako ste ranije imali visok vertikalni (klasični) rez, vaginalni porođaj se ne preporučuje zbog rizika od rupture materice.
• Da li ste ikada imali rupturu materice? Ako jeste, niste kandidat za prirodni porođaj.
• Da li ste imali druge operacije na materici? Ako ste imali druge operacije materice, kao što je uklanjanje mioma materice, vaginalni porođaj se ne preporučuje zbog rizika od rupture materice.
• Da li ste ranije imali vaginalni porođaj? Vaginalni porođaj najmanje jednom pre ili posle vašeg prethodnog carskog reza povećava verovatnoću uspešnog prirodnog porođaja.
• Koliko ste carskih rezova imali? Mnogi lekarići neće vam ponuditi vaginalni porođaj ako ste imali više od dva prethodna carska reza.
• Kada ste se poslednji put porodili? Vremenski razmak između porođaja treba da bude bar 2 do 2.5 godine.
• Da li imate zdravstvenih problema koji mogu uticati na vaginalni porođaj? Carski rez se može preporučiti ako imate problema sa placentom, ako je vaša beba u abnormalnom položaju ili imate višeplodnu trudnoću.
• Razlog  za pređašnji  carski rez nije faktor koji se ponavlja u ovoj trudnoći.
• Porođaj počinje na ili pre očekivanog datuma porođaja.
• Ako ste vi i beba zdravi i trudnoća napreduje normalno.

Pripema za prođaj

U slučaju prirodnog porođaja, verovatno će vam biti rečeno da krenete u bolnicu čim porođaj počne. Nakon što ste primljeni, možda ćete imati test krvi kao i pregled. Biće potrebna IV (intravenozna) linija za snabdevanje tečnostima ili lekovima. Tokom porođaja, vi i vaša beba bićete pažljivo praćeni zbog bilo kakvih problema. 

Ako se pojave komplikacije, vaš lekar će možda morati da uradi carski rez. Obavezno razgovarajte sa svojim akušerom o ovoj mogućnosti i budite spremni da budete fleksibilni.

Važno je da porazgovarate o svim rizicima i prednostima sa svojim lekarom, pre nego što donesete konačnu odluku o prirodnom porođaju nakon carskog reza. 

Da li je vežbanje tokom trudnoće ubrzava trajanje porođaja?