Ishrana utiče na depresiju, masna hrana je podstiče
Naravno da postoji direktna veza između fizičkog i mentalnog zdravlja
Istraživanje britanskih naučnika potvrdilo je da masna hrana podstiče depresiju, dok sveže voće i povrće, kao i meso ribe deluju preventivno i smanjuju rizik od razvoja tog poremećaja, piše Britanski žurnal za psihijatriju.
Depresivno stanje može biti posledica unosa određenih namirnica, tvrde nakon završetka istraživanja britanski stručnjaci sa Univerzitetskog koledža u Londonu.
Depresivno stanje
može biti posledica unosa određenih namirnica, tvrde nakon
završetka istraživanja britanski stručnjaci sa Univerzitetskog
koledža u Londonu.
Neočekivano otkriće: Spavanje u svetlom okruženju vodi u depresiju?
Stručnjaci su želeli da provere tvrdnje da masnija hrana može dovesti do pojave depresije.
U eksperimentu su učestvovale dve grupe ljudi od kojih je jedna konzumirala prirodnu hranu, a druga industrijsku.
Utvrđeno je da je
kod pripadnika grupe koji su se hranili prirodnim namirnicama rizik
od pada u depresiju bio za 26 odsto manji nego kod grupe koja je
konzumirala industrijsku hranu.
Istraživanje: Koliko je fizička aktivnost uticala na mentalno zdravlje tokom epidemije korone?
Rizik od pojave depresije kod tih ispitanika iznosio je čak 58 odsto.
Istraživanje je pokazalo i da konzumiranje velike količine svežeg voća i povrća, i ribe može da spreči pojavu depresivnog stanja.
Autori studije
objavljene u Britanskom žurnalu za psihijatriju naveli su da se ta
pojava može objasniti prisustvom velike količine antioksidanata u
voću i povrću koja deluje zaštitno.
9 vrsta meditacije: Evo kako da odaberete koja je najbolja za vas!
Osim toga, visoki nivo polinezasićenih masnih kiselina sadržanih u ribi, koje stimulišu cerebralnu aktivnost, takođe mogu da deluju preventivno protiv depresije.