ISTRAŽIVANJE: Kada KETO dijeta postaje štetna
Sve popularnija keto dijeta - zasnovana na snabdevanju 99% kalorija iz masti i proteina, i samo 1% iz ugljenih hidrata, još uvek je novo i neistraženo polje za brojne proučavaoce.
Pokazalo se da ova dijeta donosi brojne zdravstvene koristi (smanjujući rizik od dijabetesa i upale) u kratkom vremenskom periodu.
Ipak, naučnici sugerišu da ovaj oblik ishrane ima određene negativne efekte nakon duže primene, i to - već nakon otprilike nedelju dana.
Proučavajući miševe, istraživači su otkrili da se pozitivni i negativni efekti keto ishrane odnose na imunološke ćelije nazvane gama-delta T-ćelije, koje štite tkivo i smanjuju rizik od dijabetesa i upale.
Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Metabolism.
Nuspojave keto dijete (i kako da ih predupredite)
Kada se nivo glukoze u organizmu smanji zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata u ishrani, telo deluje kao da je u stanju gladi - iako nije - i počinje sagorevanje masti umesto ugljenih hidrata.
Ovaj postupak zauzvrat daje hemikalije nazvane ketonska tela, kao alternativni izvor goriva.
Kada telo sagoreva ketonska tela, T-ćelije, čija je uloga da štite tkivo, šire se po telu.
Ovo smanjuje rizik od dijabetesa i upale i poboljšava metabolizam. Nakon nedelju dana na keto dijeti, i kod miševa je zapaženo smanjenje nivoa šećera u krvi i upala.
Ali kada je telo u ovom režimu „gladovanja bez gladi“, skladištenje masti se takođe dešava istovremeno sa razgradnjom masti, otkrili su istraživači.
Kada miševi i dalje jedu dijetu s visokim procentom masti i bez ugljenih hidrata, oni troše više masti nego što mogu sagoreti i u prilici su da razviju dijabetes i gojaznost.
Oni gube zaštitne gama-delta T-ćelije u masti, poručuju istraživači.
Istraživanje: KETO dijetom protiv GRIPA?
Još uvek su neophodne dugoročne kliničke studije na ljudima za potvrđivanje anegdotskih tvrdnji o keto zdravstvenim prednostima.
Nova otkrića u oblasti keto dijete naglašavaju međusobnu interakciju metabolizma i imunološkog sistema i načine koordinacije održavanja zdravih funkcija tkiva.