filteri close
Objavljeno: 30.01.2020. Image source: zuzyusa/Pixabay
300x600

Sve popularnija keto dijeta - zasnovana na snabdevanju 99% kalorija iz masti i proteina, i samo 1% iz ugljenih hidrata, još uvek je novo i neistraženo polje za brojne proučavaoce.

Pokazalo se da ova dijeta donosi brojne zdravstvene koristi (smanjujući rizik od dijabetesa i upale) u kratkom vremenskom periodu.

Ipak, naučnici sugerišu da ovaj oblik ishrane ima određene negativne efekte nakon duže primene, i to - već nakon otprilike nedelju dana.

Proučavajući miševe, istraživači su otkrili da se pozitivni i negativni efekti keto ishrane odnose na imunološke ćelije nazvane gama-delta T-ćelije, koje štite tkivo i smanjuju rizik od dijabetesa i upale.  

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Metabolism. 

Nuspojave keto dijete (i kako da ih predupredite)

Kada se nivo glukoze u organizmu smanji zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata u ishrani, telo deluje kao da je u stanju gladi - iako nije - i počinje sagorevanje masti umesto ugljenih hidrata. 

Ovaj postupak zauzvrat daje hemikalije nazvane ketonska tela, kao alternativni izvor goriva. 

Kada telo sagoreva ketonska tela, T-ćelije, čija je uloga da štite tkivo, šire se po telu.  

Ovo smanjuje rizik od dijabetesa i upale i poboljšava metabolizam. Nakon nedelju dana na keto dijeti, i kod miševa je zapaženo smanjenje nivoa šećera u krvi i upala.

Ali kada je telo u ovom režimu „gladovanja bez gladi“, skladištenje masti se takođe dešava istovremeno sa razgradnjom masti, otkrili su istraživači. 

Kada miševi i dalje jedu dijetu s visokim procentom masti i bez ugljenih hidrata, oni troše više masti nego što mogu sagoreti i u prilici su da razviju dijabetes i gojaznost.

Oni gube zaštitne gama-delta T-ćelije u masti, poručuju istraživači.

Istraživanje: KETO dijetom protiv GRIPA?

Još uvek su neophodne dugoročne kliničke studije na ljudima za potvrđivanje anegdotskih tvrdnji o keto zdravstvenim prednostima. 

Nova otkrića u oblasti keto dijete naglašavaju međusobnu interakciju metabolizma i imunološkog sistema i načine koordinacije održavanja zdravih funkcija tkiva.