filteri close
Objavljeno: 08.12.2019. Image source: zuzyusa/Pixabay
300x600

Poznato je da zdrava ishrana, uz povećan unos vitamina, uspešno jača imunitete, i da je posebno važna u sezoni virusa i prehlada.

A šta je sa jednom od najpopularnijih dijeta poslednjih nekoliko godina? 

Može li keto dijeta uticati na savladavanje virusa?

10 kućnih lekova protiv prehlade i gripa

Rezultati nove studije, sprovedene na miševima, ukazuju na to da telo može biti u stanju da pobedi virus gripa ako se osoba pridržava keto dijete, ishrane sa visokim udelom masti i niskim procentom ugljenih hidrata.

Prema nalazima ove studije, koja se pojavila u časopisu Science Immunology, kada je miševima koji su bili na svojevrsnom obliku keto dijete ubrizgavan virus gripa, njihov stepen preživljavanja bio je mnogo veći od onih miševa koji su hranjeni dijetom sa visokim procentom ugljenih hidrata.

Kako se pripremiti za sezonu prehlade i gripa?

Istraživači veruju da je glavni razlog za ovakve rezultate taj što keto dijeta blokira razvijanje upala.

Keto dijeta pruža zaštitu protiv virusa gripa kod miševa povećanjem broja gama delta T-ćelija u disajnim putevima. 

Gama delta T ćelije odgovorne su za stvaranje sluzi u oblogama pluća, što pomaže telu da se reši zaraznih uzročnika. Sluz se zatim izlučuje kroz disajne puteve i iskašljava iz tela.

Ovo istraživanje pokazuje da način na koji telo sagoreva masti kako bi proizvelo ketone iz hrane koju jedemo, može podstaći imuni sistem u borbi protiv infekcije gripa.

Stručnjaci veruju da gama delta T ćelije, indukovane keto dijetom, mogu da poboljšaju barijeru i urođene odbrambene sisteme ćelija odgovornih za disajne puteve, što omogućava bolji odgovor na virus gripa. 

Istraživači ističu da odgovor na borbu protiv virusa gripa pokazuje da promena ishrane može dramatično uticati na to kako telo reaguje na infekciju. 

Ovo su najbolji napici za prirodno jačanje imuniteta

Rezultati takođe sugerišu da postoji potencijal da ovakve promene u ishrani omoguće organizmu da se efikasnije bori i protiv drugih virusnih infekcija, a ne samo protiv gripa.