filteri close
Objavljeno: 23.09.2019. Image source: pixabay.com
300x600

Osećate grebanje u grlu ili oticanje sinusa? Iz godine u godinu jesen i zima dočekuju vas nespremne?

Stiže sezona prehlada i gripa. Evo nekoliko korisnih saveta koji će pomoći u jačanju imuniteta i pripremi za nadolazeći period:

Pojačajte rutinu pranja ruku

Ovo je dodatno značajno ukoliko imate decu školskog uzrasta. Obnovite i ojačajte naviku redovnog pranja ruku sapunom, posebno pri povratku iz škole, izlasku iz gradskog prevoza i sl.

Dezinfikujte površine koje često dodirujete

Ne treba preterivati sa pranjem i brisanjem svakog predmeta u kući, ali stručnjaci (pored saveta da što češće provetravate prostor u kome boravite) preporučuju da posebno obratite pažnju na dezinfekciju predmeta sa kojima često dolazite u dodir, ili onima koje koristi više ljudi u kući ili zgradi.

Takvi su: kvake, mobilni telefon, daljinski upravljač i slično.

U periodu kada je neko u vašoj okolini već bolestan, razmislite o tome da peškire zamenite papirnim ubrusima. Isto važi i za čaše i pribor koji ćete baciti nakon prve upotrebe, kako biste smanjili rizik od širenja klica.                                                 

Ojačajte imunitet

Ništa vam u predstojećem periodu ne može pomoći toliko kao snažan imunitet. On smanjuje rizik od razbolevanja i ubrzava proces oporavka.

Hranite se zdravo.

 Zdrava, izbalansirana ishrana, bogata vitaminima C i D, trebalo bi da vam bude prioritet. Trudite se da unosite što više voća i povrća, kao i dosta tečnosti, pre svega - vode, sveže ceđenih sokova, čajeva.

Spavajte dovoljno.

Prema studiji iz 2017. godine, objavljenoj u časopisu Sleep, spavanje koje je kraće od 7 sati dnevno značajno smanjuje sposobnost organizma u borbi protiv virusa.

Dovoljno odmora i kvalitetan san takođe su i prvi savet kada je u pitanju što brži oporavak organizma od prehlade i gripa.

Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost pospešuje cirkulaciju, što pomaže ćelijama koje se bore protiv bolesti da se kreću vašim telom i budu što efikasnije.

Blagovremeno i redovno treniranje ojačava imunitet, povećeva broj antitela u organizmu, čineći ga otpornijim na viruse.

Ipak, ukoliko se razbolite, važno je da dozvolite organizmu period oporavka, bez intenzivne fizičke aktivnosti.

Antistres period opuštanja

Stres negativno utiče na broj limfocita u organizmu, te je neophodno da redovno dozvoljavate sebi kratke trenutke mira, opuštanja i uživanja.

Ako ne možete sebi da priuštite redovnu masažu, pronađite neku sličnu opuštajuću aktivnost, poput joge, ili večernje šetnje sa prijateljima.

Razmotrite ideju preventivnog vakcinisanja 

Ukoliko spadate u rizičnu grupu pacijenata, blagovremeno se informišite o načinima i razlozima vakcinisanja protiv gripa. Vaš lekar daće vam sve neophodne smernice kako biste se na najbolji način zaštitili.

Korisne zalihe

Kako prehlada i grip umeju da nas iznenade „preko noći”, na vreme proverite da li u svom domu imate odgovarajuće lekove i vitamine, kao i dovoljno hrane čija priprema ne zahteva previše truda ili vremena.

Proverite da li vaš toplomer radi, da li rok trajanja na lekovima nije istekao, imate li dovoljno supe u ostavi sa hranom i slično.