filteri close
Objavljeno: 20.06.2023. Image source: Pexels
300x600

Leto sa sobom donosi i povećan rizik od različitih infekcija stopala

Leto je sezona sandala, šetnji pored reke, poseta bazenima i plažama, obilazak raznih mesta.

Ali, leto sa sobom donosi i povećan rizik od različitih infekcija stopala.

Zato je važno da znate kako da svoja stopala održite zdravim i zaštićenim tokom ovog perioda.

1. Higijena je ključna

Održavanje stopala čistim je neophodno tokom cele godine, ali je posebno važno leti. Redovno perite stopala toplom vodom i blagim sapunom, a nakon pranja ih pažljivo osušite, naročito prostor između prstiju. Ovde se najčešće razvijaju gljivice, koje vole topla i vlažna mesta.

Znate li kako da prepoznate simptome toplotnog udara? Zapamtite ove savete za vrele dane!

2. Birajte obuću mudro

Izaberite obuću koja dozvoljava vašim stopalima da dišu. Sandale i otvorena obuća su dobra opcija, ali je bitno da vam budu udobne i da ne izazivaju iritacije ili plikove. Plastična obuća može da stvori vlažno okruženje koje je idealno za razvoj gljivica, zato je bolje da se odlučite za prirodne materijale poput kože.

3. Zaštita na javnim mestima

Bazeni, svlačionice i tuševi na javnim mestima su često leglo gljivičnih infekcija. Nikada ne hodajte bosi na ovakvim mestima, već uvek nosite gumene papuče ili sandale.

4. Održavajte stopala suvim

Ako su vam stopala sklona znojenju, redovno koristite talk ili specijalne sprejeve za stopala kako biste sprečili prekomerno znojenje. Ukoliko je potrebno, tokom dana promenite čarape.

Leto je pred nama, lekari otkrivaju koja su najbolja, a koja najštetnija pića za vas

5. Redovna nega

Redovna nega stopala, uključujući sečenje noktiju i uklanjanje zadebljanja kože, može da smanji rizik od infekcija. Obavezno koristite sopstveni set za manikir i pedikir kako biste izbegli potencijalno deljenje bakterija i gljivica.

6. Pravilna ishrana

Dobar imuni sistem može da vam pomogne da se izborite sa infekcijama, a zdrava ishrana igra ključnu ulogu u tome. Ishrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidantima pomaže u jačanju imuniteta, a samim tim i u sprečavanju infekcija.

Leto ne mora biti sezona problema sa stopalima. Sledite ove savete i moći ćete da uživate u toplim danima.