filteri close
Objavljeno: 19.05.2023. Image source: Pexels
300x600

Ne treba uvek slediti popust, jer se nekada prosto ne isplati

U želji da uštedimo novac, često se odlučujemo za namirnice koje su na sniženju. Međutim, treba da budemo oprezni, jer ta kupovina može imati negativne posledice po naše zdravlje, kao i dovesti do bacanja hrane.

Evo koje namirnice treba izbegavati kada su na sniženju.

Prvo na listi su jaja. Uvek treba birati najkvalitetnija jaja kako bismo izbegli štetne materije koje se mogu nalaziti u jeftinijim opcijama.

Ovo se malo ko pita, ali - kako se pravilno i kvalitetno ugojiti?

Oštećeno voće i povrće takođe spadaju među namirnice koje treba izbegavati. Tamne mrlje, oštećenja i izgled starosti ukazuju na to da su te namirnice duže stajale u prodavnici i da neće pružiti željeni ukus, teksturu i nutritivne vrednosti. Uvek je bolje potrošiti malo više novca na kvalitetnije opcije.

Salate u kesici takođe nisu najbolji izbor. Ove već spakovane i očišćene salate brže gube svežinu zbog zatvorenosti pakovanja. Ako su na sniženju, to može biti znak da su dugo stajale, pa je bolje da ih ne uzimate.

Mlečni proizvodi, poput mleka, sira i jogurta, često se kvare nakon otvaranja. Ako niste sigurni da ćete potrošiti veće pakovanje u preporučenom vremenskom roku, bolje je platiti punu cenu za manje pakovanje koje neće stajati neiskorišćeno u frižideru.

Da li ste izbirljivi u jelu? Zašto ova navika nije zdrava za odrasle i 6 saveta za kako da je prevaziđete

Kupovina jako mekog voća takođe može biti rizična. Kada birate voće poput koštunjavog, citrusa, dinja, manga ili avokada, lagano ga stisnite da biste proverili zrelost. Ako je previše mekano, bolje ga je izbegavati. Avokado, na primer, može stajati u frižideru oko četiri dana, ali ako se izgnječi prilikom pritiska, to je znak da ga treba zaobići.

Hrana iz udubljenih konzervi takođe predstavlja rizik. Udubljenja mogu biti posledica grubog rukovanja tokom transporta i mogu omogućiti ulazak štetnih bakterija. Stoga je bolje izbegavati takve konzerve.

Ne zaboravite da ne morate uvek kupovati sve što vam se nudi. Ako nećete koristiti određeni proizvod u bliskoj budućnosti, nema potrebe da ga kupujete. Procenite da li ćete ga potrošiti pre isteka roka trajanja.

8 namirnica bogatih vodom koje vam pomažu u sprečavanju dehidratacije

Takođe, izbegavajte kupovinu hrane za koju nemate mesta u frižideru. Pretrpanost frižidera dovodi do propadanja hrane.

Što se tiče začina, iako se ne kvare, tokom vremena gube svoj ukus i aromu, posebno ako su dugo otvoreni. Ako ne možete potrošiti određen začin u roku od nekoliko meseci, bolje je da ga ne kupujete. Umesto toga, odaberite manje pakovanje jeftinijeg začina koji vam je trenutno potreban.