Da li ste izbirljivi u jelu? Zašto ova navika nije zdrava za odrasle i 6 saveta za kako da je prevaziđete
Ako ne jedete povrće ili voće, ne jedete ništa zeleno ili odbijete da probate novu hranu i držite se ograničenog menija poznatih jela, znate da o vama pričamo.
Ovo je donekle očekivano ponašanje kod dece i obično se smatra „samo fazom“. Ali za iznenađujuće veliki broj odraslih, ta faza se nikada nije završila.
Da li ova samonametnuta ograničenja u ishrani zapravo predstavljaju rizik po njihovo zdravlje? Neki stručnjaci veruju da je tako. Pošto ograničena ishrana može dovesti pojave nedostatka određenih vitamina, minerala ili nutritijenata.
Zdravstveni rizici izbirljivosti u ishrani
Istraživanja podržavaju ovu ideju. Studenti koledža koji su se sami identifikovali kao izbirljivi jeli su znatno manje vlakana i manje povrća od onih koji nisu izbirljivi, u istraživanju objavljenom 2021. godine.
Pored toga, ljudi koji imaju tendenciju ka neofobiji u ishrani, kliničkom terminu za snažan otpor da probaju nepoznatu hranu, imaju sveukupno lošiju ishranu i izloženi su većem riziku od određenih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes tipa 2, prema rezultatima studije iz 2019. godine.
Izbirljivi ljudi mogu biti zabrinuti zbog obroka i stideti se zbog toga kako jedu. Zbog toga može postati mnogo teže uključiti se u društvene interakcije koje uključuju hranu i osećati se prijatno tokom obeda. Kada ljudi sebe etiketiraju kao izbirljive u ishrani, uobičajeno je da postanu samokritični, što može imati psihološki uticaj. Da ne pominjemo da očigledna nervoza može jednostavno da oduzme radost jelu.
Zašto je raznovrsnost u ishrani važna?
Prethodna istraživanja su pokazala da ljudi koji uključuju veći izbor zdrave hrane u svoj dnevni meni imaju veću verovatnoću da održavaju zdraviji nivo telesne masti. Ovde je ključ „zdrava hrana“, a ne veći izbor ultra-prerađene hrane.
Raznolikost ishrane takođe može imati značajan uticaj na sastav vašeg crevnog mikrobioma, kolekciju mikroba koje su istraživanja povezala ne samo sa zdravljem varenja, već i sa funkcijom imuniteta, pa čak i sa raspoloženjem. Ljudi koji su konzumirali najmanje 30 različitih vrsta biljne hrane svake nedelje imali raznovrsnije mikrobiome od onih koji su konzumirali samo 10 ili manje vrsta biljaka nedeljno, pokazalo je istraživanje.
Dakle, čini se da proširenje vaše ishrane tako da uključuje široku paletu namirnica ima mnoštvo prednosti - ako možete da prevaziđete svoje izbirljive sklonosti. Ne postoji jednostavno objašnjenje zašto neki ljudi postaju neverovatno izbirljivi u onome što jedu, i ne postoji jedinstveni savet za prevazilaženje ovoga, ali sledećih osam strategija vredi pokušati.
1. Započnite sitnim izmenama
Ne možete očekivati da ćete preko noći poništiti svoja izbirljiva ponašanja, a održavanje motivacije je ključno, zato nemojte žuriti. Probajte da postepeno uvodite jednu po jednu namernicu na svoj jelovnik ili bar da za početak uzmete zalogaj ili dva nove hrane.
2. Pronađite nepreteću postavku
Isprobanje novih jela sa prijateljima može biti zabavno iskustvo. Kada ste sa nekim sa kim vam je prijatno da jedete, takođe možete otvorenije da komunicirate o ograničenjima u hrani i da se ne plašite da kažete da je nešto volite da jedete.
Ako prijatelj pravi večeru, ponesite sa sobom jelo koje uključuje vašu osnovnu hranu, tako da se osećate malo prijatnije ako probate nešto nepoznato uz to. Na ovaj način, možete se vratiti onome što znate da volite ako proces testiranja ne prođe dobro. Ovo će učiniti društveni aspekt eksperimentalne ishrane manje stresnim i prijatnijim, tako da je veća verovatnoća da ćete ga zadržati.
3. Uparite novu sa poznatom hranom
Probanje bilo čega novog, uključujući hranu, zahteva da izađete iz svoje zone udobnosti. Ali korisno je ne udaljavati se predaleko od poznatog. Pomešajte hranu od koje se plašite sa stvarima koje volite. Najbolje je da nove namirnice uparite sa omiljenim sosovima ili začinima kako bi izgledale manje čudno i neobično.
4. Ne odustaj
Ako više puta probate novu hranu, možda će vam se. Možete da resetujete obrazac sviđanja i nesviđanja, ali za to je potrebno vreme. Niko se ne probudi na svoj 30. rođendan sa iznenadnom željom da jede kelj. Zato nemojte odustajati nakon što jednom probate nešto. Dajte sebi više prilika.
5. Promenite način na koji pripremate namernice koje "ne volite"
Ponekad je nešto tako jednostavno kao što je nova metoda kuvanja sve što vam treba da pretvorite fuj u njam. Različite metode kuvanja daju različite ukuse i teksture. Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja pre nego što pronađete način na koji želite da se priprema određena hrana. Samo budite uporni.
6 . Aranžirajte hranu na tanjiru
Kao što će vam svaki dobar kuvar reći, raspored hrane na tanjiru veoma utiče kako doživljavamo hranu koju jedemo. Pokušajte da vešto aranžirate neku nepoznatu hranu na tanjiru i dodate poseban završni pečat ukusnim sosom ili prilogom. Nikad se ne zna, možda jednostavno otkrijete da vam se neka hrana ipak sviđa.