filteri close
Objavljeno: 16.01.2024.
300x600

Ne preskačite tečnost kada je hladno

Zima donosi hladne dane i potrebu za grejanjem, ali često zaboravljamo na važnost unosu dovoljno vode u naš organizam.

Iako može delovati da je hidratacija važnija leti, zimi je podjednako bitna.

U zimskim mesecima, suvi vazduh uzrokuje brži gubitak vlage iz tela kroz disanje i isparavanje sa kože, čineći povećan unos vode neophodnim. Hladnoća i grejanje u zatvorenom prostoru mogu dodatno isušiti kožu, pa redovan unos vode pomaže u očuvanju njene hidratacije.

Stigao je minus, da obnovimo: Praktični saveti za oblačenje kad je ovako hladno

Ne zaboravite da i zimske aktivnosti kao što su skijanje i sankanje dovode do gubitka tečnosti kroz znoj, jer je i to rekreacija i fizička aktivnost. Ništa se tu ne menja samo zato što je hladno napolju...

Adekvatan unos vode tokom ovih aktivnosti ključan je za održavanje energetske ravnoteže i sprečavanje dehidracije. Hidratacija takođe igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema, što je posebno važno tokom zimskih meseci kada su virusi i bakterije učestaliji.

Manjak tečnosti može povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca, a redovno pijenje vode pomaže u održavanju ravnoteže i sprečava njihovo formiranje.

Zašto nam se koža suši zimi i kako to sprečiti

Osim toga, hladno vreme može izazvati povećano izlučivanje urina, što čini unos vode još važnijim. Niske temperature često dovode do suve kože, a unošenje dovoljno vode može pomoći u njenoj hidrataciji iznutra, sprečavajući suvoću, svrab, iritaciju i druge probleme.

Dakle, iako se možda čini da nije toliko bitno kao leti, unos dovoljno vode zimi je i te kako važan za naše zdravlje i dobrobit.