filteri close
Objavljeno: 11.01.2024.
300x600

Što smo stariji, hladnoća nam teže pada

Kada temperature padnu u duboki minus, ključno je očuvati toplotu i zaštititi se od hladnoće, posebno ako moramo provesti vreme napolju. 

Ovo je posebno važno za sredovečne i starije osobe, koje su osetljivije na niske temperature.

Evo nekoliko praktičnih saveta za oblačenje koje će vam pomoći da ostanete topli i zaštićeni. Većinu njih znate, prilično su zdravorazumski, ali da ih stavimo ponovo na jedno mesto.

1. Slojevito oblačenje: Nosite nekoliko slojeva odeće. Prvi sloj bi trebalo da bude od materijala koji odvodi vlagu sa kože, kao što su merino vuna ili sintetički materijali. Drugi sloj treba da zadržava toplotu, kao što su vuna ili flis, dok treći sloj treba da štiti od vetra i vode.

Zašto nam se koža suši zimi i kako to sprečiti

2. Kvalitetna zimska jakna: Investirajte u dobru zimsku jaknu sa izolacijom, po mogućstvu sa vodootpornim i vetrootpornim svojstvima. Ovo ume da bude solidna investicija, ali niko se nije pokajao jer je kupio dobru jaknu kad je napolju debeli minus. Obratite pažnju na punjenje jakne; perjane su odlične za zadržavanje toplote, ali postoje i sintetičke alternative koje su efikasne.

3. Zaštita za glavu, ruke i noge: Veliki deo telesne toplote gubi se preko glave, pa je nošenje kape ključno. Idealno je kad pokriva i čelo i uši. Takođe, ne zaboravite na tople rukavice i čarape. Čarape od vune su dobar izbor jer zadržavaju toplotu čak i kada su vlažne.

Nepoznati kašalj trese Srbiju, ljude muči danima i nedeljama, a nema objašnjenja

4. Topla obuća: Izaberite obuću sa dobrim izolacionim svojstvima i dubokim profilom na đonu kako biste izbegli klizanje. Ako su cipele vodootporne, to je dodatni plus. Debeo đon vas drži podalje od smrznutog tla.

5. Šal i grejači za uši: Šal može zaštititi ne samo vrat već i lice od hladnog vazduha i on je nešto što se prosto podrazumeva kad je minus. Za uši, ako vam kapa već ne pokriva njih, onda se zasebni grejači i te kako isplate.

6. Izbegavajte tesnu odeću: Tesna odeća može otežati cirkulaciju, što dodatno hladi telo. Birajte odeću koja je udobna i ne steže.

7. Termo donji veš: Za dodatnu toplotu, razmislite o nošenju termo donjeg veša, koji može značajno pomoći u očuvanju telesne temperature.

Zdravi i fit kroz zimu: Savladajte izazove sezone u Srbiji

Pametnim izborom odeće i pravilnim slojevitim oblačenjem, hladni zimski dani neće predstavljati problem. 

Briga o sebi i svom telu u ekstremnim temperaturama je od suštinskog značaja, posebno za starije generacije. Sledite ove savete i uživajte u zimskim radostima bez straha od hladnoće!