filteri close
Objavljeno: 23.05.2024. Image source: Pexels
300x600

Kad vas muče misli - kako da ih umirite?

Malo šta je frustrirajuće kao nemogućnost da brzo zaspite posle napornog dana. Problemi sa spavanjem danas nisu retkost. Loš san može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa i bolesti srca. 

Ipak, postoje tehnike koje mogu pomoći da "prevarite" svoje telo da brže zaspi.

Doktor Skot Volter podelio je na svom TikToku savet za brže uspavljivanje kad vas misli muče.

Digitalni detoks za bolji san

"Ja sam lekar i često imam problema sa spavanjem, i želim da vam otkrijem metodu koja mi je mnogo pomogla kada sam je naučio," rekao je on.

Istakao je da njegov trik ne podrazumeva "uzimanje melatonina," veštačke verzije hormona koji izaziva pospanost, "ili drugih suplemenata". Takođe "ne uključuje tuširanje toplom vodom pre spavanja ili čitanje."

Dr Volter je preporučio jednostavnu mentalnu vežbu poznatu kao "kognitivno mešanje". Ova metoda pomaže da se "reorganizuju misli", poredeći je sa mešanjem špila karata. Cilj je da se um odvrati od svesnih misaonih obrazaca koji otežavaju uspavljivanje, a postoji nekoliko načina da se to postigne.

Zdrav san je vitalan, a pravilno spavanje je celodnevna aktivnost

"Kada legnem, mislim na nasumične reči ili objekte koji nisu povezani, kao što su krava, list, sendvič. Ponavljajte ih u mislima dok ne zaspite," objasnio je doktor.

Stručnjak tvrdi da ova tehnika funkcioniše jer ometa vaš mozak i simulira ono što je poznato kao "mikro snovi" koje doživljavamo kad počinjemo da zaspimo. Dakle, kada ovo započnete, signalizirate svom mozgu da je "bezbedno" da zaspite.