filteri close
Objavljeno: 01.10.2024. Image source: Foto: Pixabay/byrev
300x600

Početak grejne sezone drastično povećava nivo zagađenja vazduha, saznajte kako da se zaštitite i olakšate sebi disanje u ovim mesecima

Jesen je stigla i sa sobom donela prepoznatljive promene – svežiji vazduh, kraće dane i potrebu da zagrejemo naše domove. Međutim, sezona grejanja, koja tradicionalno počinje s dolaskom hladnijih dana, nosi sa sobom i ozbiljne posledice po kvalitet vazduha koji udišemo.

U mnogim gradovima, upotreba fosilnih goriva, kao i loženje drva i uglja, doprinose povećanom aerozagađenju.

U tom periodu nivo štetnih čestica u vazduhu naglo raste, što otežava disanje i može ugroziti zdravlje mnogih ljudi. Ovaj problem posebno pogađa naselja gde je infrastruktura grejanja zastarela, a korišćenje jeftinijih energenata česta pojava.

Zagađenje vazduha ima ozbiljan uticaj na naše zdravlje, naročito na najugroženije grupe. Deca i starije osobe su među najosetljivijima, s obzirom na to da njihov respiratorni sistem teže podnosi zagađene uslove. Takođe, ljudi koji boluju od hroničnih plućnih bolesti, poput astme ili hronične opstruktivne bolesti pluća, posebno su izloženi pogoršanju simptoma tokom zagađenih dana.

Šta jesti kad je ovoliko zagađenje? Kako da pomognemo organizmu?

Zagađenje ne pogađa samo pluća; osobe sa srčanim problemima mogu doživeti pogoršanje stanja, jer zagađen vazduh može izazvati dodatni stres za kardiovaskularni sistem. Ovaj problem ne sme se zanemariti ni kod trudnica, jer udisanje zagađenog vazduha može negativno uticati na zdravlje fetusa i dovesti do komplikacija tokom trudnoće.

Da bismo se zaštitili od posledica zagađenog vazduha, neophodno je preduzeti određene korake. U danima kada je zagađenje najizraženije, najbolje je smanjiti boravak napolju, naročito u jutarnjim i večernjim časovima kada je koncentracija čestica najviša.

Ukoliko je boravak napolju neophodan, preporučuje se nošenje zaštitnih maski koje filtriraju štetne čestice. Takođe, bitno je redovno provetravati unutrašnje prostore, ali to činiti u periodima kada je nivo zagađenja najniži. Za dodatnu zaštitu u zatvorenom prostoru, prečišćivači vazduha sa HEPA filterima mogu značajno poboljšati kvalitet vazduha u domovima.

6 načina kako da poboljšate kvalitet vazduha u kancelariji

Uvođenje ovih malih promena u svakodnevni život može pomoći da se posledice zagađenja ublaže i da zaštitimo svoje zdravlje tokom grejne sezone. Zagađenje vazduha je problem sa kojim ćemo se suočavati sve dok ne preduzmemo šire korake u cilju unapređenja energetskih resursa i zaštite životne sredine, ali individualne mere mogu značajno pomoći u održavanju našeg zdravlja tokom ovih teških meseci.