filteri close
Objavljeno: 20.12.2023. Image source: Pixabay
300x600

Ništa ne menja čist vazduh, ali ove namirnice pomažu

Zagađenje vazduha dostiglo je kritične nivoe, što ugrožava naše zdravlje. Stručnjaci upozoravaju da je čak i unutrašnji prostor opasan za intenzivne fizičke aktivnosti zbog zagađenja.

Važno je obratiti pažnju na ishranu kako bi se umanjili negativni efekti zagađenog vazduha. Ovo se odnosi i na one bez respiratornih tegoba.

Nutricionista Dr Rupali Data ističe da pluća prva trpe od smoga, a vitamin C je ključan za zaštitu od zdravstvenih problema vezanih za pluća.

Namirnice kao što su spanać, avokado, paradajz i zeleno lisnato povrće su izvršni izvori vitamina C.

Vazduh u Srbiji jako loš, ne preporučuju se aktivnosti napolju

U borbi protiv zagađenja, sledeće namirnice su takođe korisne:

Kurkuma

Zahvaljujući kurkuminu, kurkuma ima antiinflamatorna svojstva koja štite pluća od toksičnog uticaja zagađivača.

Laneno seme

Bogato je omega-3 masnim kiselinama i fitoestrogenima. Omega-3 masne kiseline čuvaju kardiovaskularni sistem i umanjuju efekte smoga, dok fitoestrogeni smanjuju simptome astme i alergijskih reakcija.

Ostale namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju orahe, jaja, ribu i soju.

Spanać

Sadrži beta karoten, zeaksantin, lutein i hlorofil, koji jačaju imunološki sistem. Hlorofil, posebno, je snažan antioksidans sa antimutagenim i antikancerogenim svojstvima, naročito na plućima. Spanać je bogat i magnezijumom, koji pomaže u borbi protiv smoga, olakšava rad pluća i smanjuje napetost uzrokovanu smogom.

Brokoli

Nutricionisti preporučuju brokoli zbog njegovog pozitivnog efekta u borbi protiv zagađenja. Studija Bloomberg škole javnog zdravlja sa Univerziteta Džon Hopkins pokazala je da osobe koje jedu brokoli izbacuju toksine vezane za zagađenje vazduha. Sulforafan u brokoliju pomaže u eliminisanju benzena, kancerogenog jedinjenja. Vitamin C u brokoliju jača imunitet.

Zagađenje podstiče rak pluća: Dokazana je veza za koju smo svi znali

Paradajz

Bogat je beta-karotenom, vitaminom C i likopenom. Ovi antioksidansi umanjuju upalu disajnih puteva i smanjuju rizik od astme i drugih respiratornih problema. Likopen pomaže u održavanju zdravlja pluća i reguliše nivo slobodnih radikala. Studija objavljena u "European Respiratory Journal" pokazala je da osobe koje jedu dva paradajza dnevno imaju sporiji prirodni pad funkcije pluća.

Izvor: Klix.ba/Medik