filteri close
Objavljeno: 28.08.2022. Image source: Foto: Pexels/Sasha Kim
300x600

Dugotrajno sedenje može imati mnogo negativnih efekata na vaše zdravlje. 

Sedenje može povećati rizik od razvoja dijabetesa, nekih vrsta raka i srčanog udara.

Celodnevno sedenje takođe može povećati rizik od razvoja hronične bolesti bubrega, posebno kod žena. Žene koje provode manje od tri sata sedeći tokom dana imaju 30% manje šanse da razviju hroničnu bolest bubrega od onih koje provode više od tri sata dnevno sedeći. Dok redovna fizička aktivnost tokom dana može pomoći u ublažavanju ovih negativnih efekata na muškarce, čini se da nije od velike pomoći ženama. Za žene je važnije da se trude da stoje što više tokom dana. 

Šta treba znati o hroničnoj bolesti bubrega

Hronična bolest bubrega je stanje koje se vremenom pogoršava i rezultira progresivnim gubitkom funkcije bubrega. Ovo može trajati mesecima ili godinama, mada se u nekim slučajevima dešava mnogo brže. Dijabetes, visok krvni pritisak, pa čak i određeni lekovi su potencijalni uzroci ove bolesti. Drugi mogući uzroci uključuju povredu bubrega usled infekcije ili traume, kao i određena genetska stanja.

Volite gazirano i slatko? Vaši bubrezi ih intenzivno mrze!

Hronična bolest bubrega može izazvati umor, slabost, mučninu, povraćanje, česte infekcije, lako krvarenje i promene u boji kože. U uznapredovalim stadijumima bolesti može doći do otoka u nogama ili gležnjevima zbog zadržavanja tečnosti. Ljudi u ovoj fazi mogu imati poteškoća sa mokrenjem I pojavom krvi u urinu. Hronična bolest bubrega može napredovati do zatajenja bubrega, što se javlja kada bubrezi više ne funkcionišu kako treba. Ovo je potencijalno fatalno stanje koje zahteva dijalizu ili transplantaciju bubrega.

Saveti za suzbijanje efekata celodnevnog sedenja

Produženo sedenje može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, visok krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti. Na sreću, postoji nekoliko načina na koje možete smanjiti svoje šanse za razvoj ovih stanja. 

Jednostavno ustajanje i hodanje jedna je od najjednostavnijih metoda za suzbijanje posledica celodnevnog sedenja. Prošetajte na brzinu oko zgrade ili napolju na svež vazduh kada možete da napravite pauzu na poslu. A ako možete samo da se udaljite od svog stola na kratko, nemojte odbaciti brze šetnje. Bez obzira da li vaša šetnja traje pet minuta ili sat, ustajanje sa stolice i kretanje mogu pomoći vašem telu da uravnoteži štetne posledice sedenja. Hodanje nije sve što bi moglo pomoći. Da biste povećali cirkulaciju i opustili ukočene mišiće, pokušajte sa istezanjem.