filteri close
Objavljeno: 16.08.2020. Image source: Pixabay/Stocksnap
300x600

Upozorenje stručnjaka da pazite na bubrege

Povećana količina soli u krvi, koja može biti rezultat učestalog unosa preslatkih gaziranih pića, nanosi veliku štetu bubrezima upozoravaju stručnjaci.

Krivac je šećer iz takvih napitaka koji povećava osetljivost bubrega na protein koji reguliše nivo soli.

Gazirana pića podižu nivo soli u krvi i ugrožavaju zdravlje bubrega, potvrdili su rezultati studije japanske Škole medicine pri Univerzitetu u Osaki, sprovedene na 8.000 ljudi.

Lekar savetuje: Kako da izlečite anemiju PRIRODNIM putem

Takvi napici podstiču bubrege da izbacuju previše proteina neophodnih za organizam iz tela.

Naučnici su ispitanike podelili u tri grupe – prva nije pila gazirana pića, druga je pila jedno piće, a treća grupa dva gazirana soka dnevno.

Nakon samo tri dana, 10,7 odsto ispitanika iz treće grupe obolelo je od proteinurije, preteranog izlučivanja proteina u urin. Slično je bilo i u drugoj grupi, potvrdili su rezultati do kojih su stručnjaci došli.

OVOM hranom se podmladite! Verovatno je već imate u frižideru

Ranija istraživanja otkrila su da šećer iz gaziranih pića povećava osetljivost bubrega na angiotensin II, protein koji reguliše nivo soli.

To pospešuje vraćanje soli u bubrege čime se povećava rizik od dijabetesa, gojaznosti, bolesti bubrega i visokog krvnog pritiska.