filteri close
Objavljeno: 04.09.2020. Image source: Foto: Pixabay/pasja1000
300x600

Nažalost, neprijatna pojava bubuljica nije ograničena samo na tinejdžerske godine.

Akne se mogu javiti u bilo kom uzrastu iz različitih razloga. Bubuljice se mogu pojaviti na bilo kojem delu vašeg tela, uključujući leđa.

Srećom, rešenje postoji.

Šta uzrokuje pojavu akni na leđima?

Postoji mnogo razloga za njihov nastanak pa ih je važno utvrditi radi lakšeg lečenja.

Vaše telo proizvodi ulje koje se naziva sebum. Napravljen je u žlezdama oko  vaših folikula dlake. 

Bubuljice se formiraju kada se nakupi dodatni sebum i mrtve ćelije kože. Ova nakupina blokira pore na koži i bakterije. Kada se zid folikula izduži, formira se bubuljica. Kada se začepljene pore izlože vazduhu, nastaju mitiseri.

Tretmani za akne na leđima

U većini slučajeva akni se možete rešiti tako što ćete promeniti način života i koristiti kućne lekove. Evo nekih stvari koje možete da uradite da biste se rešili leđa od akni:

1. Tuširanje nakon treninga

Pustiti da znoj i prljavština budu na vašoj koži nakon treninga može biti veliki doprinos pojavi akni na leđima. Tuširajte se što pre nakon vežbanja. Takođe, treba oprati i oznojenu odeću za vežbanje između treninga.

2. Piling

Upotrijebite nežni piling za telo sa sastojcima poput salicilne kiseline kako biste uklonili dodatnu prljavštinu i ulja sa kože. Ovo može pomoći smanjenju količine mrtve kože koja bi mogla začepiti pore.

3. Nosite laganu odeću

Vaše vežbačke navike mogu da iritiraju leđa. Na primer, uska odeća može uhvatiti prljavštinu i znoj i utrljati je u pore. Vežbanje bez majice u teretani ili na prljavom podu, takođe, može izazvati probleme.

Akne na koži nakon treninga - 9 saveta da ih predupredite

Potražite prozračnu odeću, koja omogućava vašoj koži da diše i pomaže da se izbaci znoj.

4. Isprobajte ulje čajevca

Ulje čajevca proizvodi se od lišća jednog drveta u Australiji. Australijanci ga već godinama koriste za lečenje raznih problema sa kožom. Danas pomoću ovog sastojka možete pronaći mnogo losiona, sredstava za čišćenje kože i kreme.

Postoje dokazi koji ukazuju da bi to moglo pomoći u lečenju akni ubijanjem dodatnih bakterija.

Neki od uobičajenih uzroka akni su:

  • Problemi sa aknama mogu biti genetički, da ih nasledite iza porodice.
  • Akne se mogu razviti kao nuspojava nekih lekova poput određenih antidepresiva.
  • Hormonske promene u tinejdžerskim godinama često su uzrok akni. A kasnije u životu, ženama uzrok mogu biti hormonske promene koje se dešavaju tokom menstruacije i trudnoće.
  • Znoj, posebno ako je zarobljen u uskoj odeći, može pogoršati akne.
  • Stres nije direktan uzrok akni, ali mogao bi biti faktor koji doprinosi.

5. Sklonite kosu s leđa

Duga kosa može dodavati ulje i prljavštinu koži na leđima, uzrokujući izbijanje akni. Redovno perite kosu i stavljajte je u punđu ili rep u tokom znojenja.

Problematična koža u 30-im? Evo kako da izađete na kraj sa njom!

Takođe, ne dozvolite da regenerator ili šampon se slivaju niz leđa. Sastojci ovih proizvoda mogu doprineti začepljenju pora.

6. Pažljivo izaberite kremu za sunčanje

Zaštita kože od UV oštećenja sunca je važna, posebno ako izlažete gola leđa. Ali masna krema za sunčanje, takođe, može doprineti začepljivanju pora. Obavezno odaberite proizvode koji ne sadrže ulje i lagao se upijaju.

7. Jedite zdravo

Da li ste ikada čuli izraz "ti si ono što jedeš?" Nezdrava ishrana može uticati na naša telo na različite načine. Ako ste skloni aknama, određena hrana može biti okidač.

Istraživanja pokazuju da hrana bogata glikemijskim indeksom (GI), što znači da brzo luči šećer u krvi, može pogoršati akne. Ova hrana uključuje beli hleb, belu testeninu i pirinač i beli krompir.

Dobar plan ishrane obuhvata zdravu, uravnoteženu hranu sa puno:

• povrća
• voća
• proteina
• integralnih žitarica

Lekovi za akne na leđima

Nekima je potrebna malo dodatna pomoć kada je u pitanju uklanjanje akni. Ako ste isprobali kućne lekove i ne primećujete poboljšanje, dermatolog može proepisati određene lekove.

Dermatolog kao lekar koji je specijalizovan za kožna stanja, može vam pomoći da otkrijete uzroke i okidače za vaše probleme sa kožom na leđima.