filteri close
Objavljeno: 29.04.2023. Image source: Pexels
300x600

Sledi omiljeni praznik u Srbiji, evo kako da odgovorno slavite

Prvi maj, praznik rada, tradicionalno se obeležava širom Srbije, ali uz proslave dolazi i konzumacija alkoholnih pića. Međutim, neumerena konzumacija alkohola može dovesti do mamurluka, koji može pokvariti dan posle.

Zato je važno znati kako prevenirati mamurluk, vratiti energiju i detoksikovati organizam.

Glavobolja, malaksalost, bol u mišićima, mučnina, nervoza i povećana osetljivost na buku i svetlost su najčešće posledice preterane konzumacije alkohola.

Ovo se malo ko pita, ali - kako se pravilno i kvalitetno ugojiti?

Alkohol deluje kao dijuretik, što dovodi do dehidratacije i pojavljivanja glavobolje, kao prvog znaka iscrpljenosti organizma. Zbog toga je važno piti što više vode između pića, pred spavanje i tokom narednog dana.

Farmaceut Mirjana Spajić upozorava da se lekovi na bazi paracetamola ne smeju uzimati zajedno sa alkoholom, jer se paracetamol metabolizuje preko jetre, koja je već opterećena unosom alkohola.

Ova kombinacija može dovesti do dodatnog oštećenja jetre, koja je već ugrožena prekomernom konzumacijom alkohola. Takođe, grupa analgetskih lekova, kao što su aspirin i ibuprofen, takođe mogu negativno uticati na organizam u kombinaciji sa alkoholom.

Da li ste izbirljivi u jelu? Zašto ova navika nije zdrava za odrasle i 6 saveta za kako da je prevaziđete

U slučaju alergijskih reakcija tokom prvomajskih praznika, kada se slavi napolju, treba birati – ili alkohol ili antihistaminik, nikako i jedno i drugo. Lekovi protiv depresije takođe ne smeju da se uzimaju zajedno sa alkoholnim pićima.

Važno je konzumirati alkohol odgovorno i sa merom, kako ne biste doveli u opasnost ni sebe, a ni druge. Ako hidriranje, dobar san i pravilna ishrana ne pomognu, osobe sa tegobama mogu se obratiti lekaru.

Zato se pobrinite da vaš Prvi maj bude bez mamurluka i uživajte u svim proslavama koje vam praznik donosi.