Kako se najbolje leči mamurluk? Šta raditi pre konzumacije alkohola?
U ovo doba godine, zaista je teško izbeći alkohol - ovo je vodič kako da prođete što bolje
Bliži nam se nova godina, a pre toga "proba dočeka", pa sam doček, pa "repriza", pa se onda nastavlja sezona slava i tako sve do skoro samog kraja meseca.
Ranije smo vam doneli uputstvo kako da pregurate sezonu kad je u pitanju hrana, a sada vam donosimo kada je u pitanju alkohol.
Naravno, najbolji način da se "preživi" alkohol je umerenost, ali u ovoj sezoni uvek neko pretera. Donosimo vam mali vodič šta raditi pre, šta za vreme i, najvažnije, šta raditi kad ste mamurni.
Može li konzumacija alkohola dovesti do moždanog udara kod mladih?
Ako već znate da ćete da idete negde gde će se konzumirati mnogo alkohola, ne zaboravite da dobro jedete pre nego što počnete da pijete.
Alkohol na prazan stomak dovodi do bržeg i jačeg efekta, kao i goreg mamurluka. Obilna večera to može da spreči, i tu možda treba baš to uraditi što se inače izbegava – obilno večerati. Ono što nije dobro raditi pred spavanje, odlično je raditi pre noći sa alkoholom.
Ako pijete, trudite se da ne mešate različita alkoholna pića, jer to može dovesti do mučnine. Osim toga, dok pijete alkohol, ne zaboravite da konzumirate i vodu, jer alkohol dehidrira telo.
Malo ljudi zna šta se tačno dešava u telu kad pijemo alkohol
Ali, šta kad se ipak pretera i jutro se dočeka mamuran? Umor, žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica, nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaj raspoloženja, sve su to neprijatni simptomi mamurluka.
Kao opšte pravilo, ako popijete puno alkohola i ako još mešate različita pića, velika je verovatnoća da ćete se probuditi s mamurlukom. Bez obzira na to koliko jak mamurluk bio, svi žele da ga se reše što pre, a u tome mogu da pomognu određene namirnice i pića.
Kruške
Prema istraživačima zaposlenim u CISRO-u, australijskoj vladinoj naučno-istraživačkoj organizaciji, kruške su lek za mamurluk. Jutarnji mamurluk smanjuje se za između 16 i 21 odsto ako se sok od kruške pio pre noćnog provoda.
ALKOHOL - i jedno piće dnevno je dovoljno da ošteti mozak
Voda
Alkohol dehidrira telo, pa ovo ni ne čudi. Pijenje puno vode u trenu bi moglo ublažiti glavobolju.
Paradajz
Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, materijom koju i samo telo proizvodi da bi se oslobodilo toksina. Paradajz možete jesti svež ili pak možete od njega da napravite sok.
Spanać
Jedna od boljih namirnica u slučaju mamurluka je spanać. Naime, sadrži sve što vam je preko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive materije koje leče mamurluk.
Alkoholizam – kako prepoznati svoju zavisnost i pronaći pomoć
Voćni sok
Voćni sok će vam pružiti prirodne šećere i zameniti neke elektrolite koje ste izgubili i dati vam pozamašnu dozu vitamina. Sok od jabuke ili brusnice bolji je izbor od soka od pomorandže zbog nižeg nivoa kiselosti.
Konzervisana tuna
Možda malo čudan izbor, no mineralima bogata hrana, baš poput konzervisane tunjevine, nadoknadiće potrošene hranjive materije u telu, čiji manjak uzrokuje pojavu mamurluka.
Banane
Što ste više alkohola popili, to je vaše telo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidracije, telo gubi veću količinu kalijuma. Nedostatak kalijuma izaziva osećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnine. Stoga, navalite na banane i skratite sebi muke.
Integralni pirinač
Integralni pirinač je još jedan odličan izvor ugljenih hidrata, a posebno je bogat B vitaminom i proteinima.
Izbegavajte veće količine alkohola, evo koja doza ozbiljno povećava rizik od teških bolesti
Čaj od kamilice
Ako želite da smirite nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. U šoljicu dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomaže kod mamurluka.
Špargla
Osim što pomaže u postizanju ravnoga stomaka, špargla je odlična i prilikom lečenja mamurluka. Naime, ovo povrće prepuno je aminokiselina i antioksidansa.
Limeta
Baš kao i limun, limeta je odlična u borbi protiv mamurluka. Probajte da popijete dve kašičice sveže isceđenog soka od limete ili pak nekoliko kapi tog soka dodajte u kašičicu meda. Razliku ćete odmah uočiti, posebno ako to napravite čim se probudite.
Šargarepa
Sve korenasto povrće jarkih boja obiluje detoksikacijskim vitaminima i mineralima, kao i prirodnim šećerima.
Mlevena crvena paprika
Mlevena i ljutkasta crvena paprika zapravo je prirodni analgetik, tako da bi vam ovaj začin mogao postati poprilično dobar saveznik u borbi protiv mamurluka, tačnije glavobolje.
Naime, ljute namirnice pokreću metabolizam, a samim tim i prirodni detoksikacioni proces tela.
Jaja
Unos prevelike količine alkohola navodi telo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to telo reaguje proizvodnjom protivaktivnog hemijskog spoja koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji je sadržan u glutationu, što će telu pomoći da očisti preostale toksine