filteri close
Objavljeno: 18.06.2023. Image source: Pexels
300x600

Zašto nas muče noćne more i kako da ih se rešimo?

Košmari i loši snovi su neprijatna iskustva koja mogu da poremete naš san i utiču na naše raspoloženje i zdravlje.

Oni su često povezani sa stresom, traumama, anksioznošću ili depresijom, ali mogu da se jave i bez očiglednog razloga.

Košmari su snovi koji izazivaju intenzivan strah, užas ili paniku, dok su loši snovi oni koji su neprijatni, tužni ili frustrirajući, ali ne toliko zastrašujući.

Oba tipa snova mogu da nam otežaju da se opustimo i zaspimo ponovo nakon buđenja.

Košmari su vrsta besplatne terapije i smanjuju stres?

Postoje neki koraci koje možemo da preduzmemo da bismo smanjili učestalost i intenzitet košmara i loših snova. Prvo, treba da vodimo računa o našoj higijeni spavanja, što podrazumeva da spavamo dovoljno, u udobnom i tamnom prostoru, bez ometanja buke ili svetla.

Takođe je važno da izbegavamo alkohol, kofein, nikotin i tešku hranu pre spavanja, jer oni mogu da utiču na kvalitet sna i izazovu neželjene snove.

Drugo, treba da se bavimo našim emocijama i problemima koji nas muče tokom dana. Možemo da vodimo dnevnik snova, u kome ćemo zapisivati šta smo sanjali i kako smo se osećali nakon toga. To nam može pomoći da prepoznamo obrasce i simbole u našim snovima i da ih bolje razumemo.

Ovako vas telo upozorava da ste pod snažnim stresom

Takođe možemo da praktikujemo tehnike opuštanja, meditacije, joge ili disanja, koje će nam pomoći da se oslobodimo stresa i negativnih misli pre spavanja.

Treće, možemo da pokušamo da promenimo sadržaj naših snova tako što ćemo zamisliti drugačiji kraj ili ishod koji je pozitivan ili neutralan. Ovo se naziva tehnika prekrajanja snova i može da nam pomogne da preuzmemo kontrolu nad našim snovima i smanjimo njihov uticaj na nas.

Ako košmari i loši snovi postanu veoma česti ili ozbiljni, možda je potrebno da potražimo profesionalnu pomoć. Postoje psiholozi i psihijatri koji su specijalizovani za tretman poremećaja spavanja i koji mogu da nam ponude savetovanje, terapiju ili lekove koji će nam olakšati san.

Nije sramota da zatražimo pomoć ako nam je potrebna, jer san je veoma bitan za naše fizičko i mentalno zdravlje.