filteri close
Objavljeno: 31.08.2021. Image source: Foto:Unsplash/ Adrian Motroc
300x600

On je sastavni deo naše kože, ali naše telo ga, kako starimo, sve manje i manje proizvodi.

Koenzim Q10 otkrio je 1957. godine američki naučnik Frederik L. Krejn. Međutim, bilo je potebno da prođe još nekoliko godina kako bismo saznali više detalja o ovom čudesnom sastojku. Za to je zaslužan britanski hemičar Piter Denis Mičel, koji je objasnio i kako on deluje u ćelijama, te za to otkriće dobio Nobelovu nagradu za hemiju 1978. godine. Zašto je konenzim Q10 toliko važan za kožu?
On ima dve glavne funkcije. Pre svega, učestvuje u proizvodnji energije na ćelijskom nivou, koja je neophodna za rast, zaštitu i regeneraciju. Zatim, važan je kado antioksidans, odnosno pomaže organizmu da se izbori sa slobodnim radikalima, te tako smanjuje oštećenja ćelija. s obirom na to da je u osnovi svih metaboličkih procesa u ćelijama, koenzim Q10 je koži konstantno potreban. Međutim, poznato je da njegova koncentracija s godinama opada, posebno usled
izloženosti različitim spoljašnjim faktorima, poput UV zračenja. Ukoliko je količina koenzima Q10 smanjena, koža je podložnija stresu i oštećenjima, što može uzrokovati pojavu finih linija i bora. Zato je potrebno nadoknaditi količine ovog koenzima, te na taj način obezbediti zaštitu i održavanje prirodnih funkcija kože.