filteri close
Objavljeno: 26.09.2021. Image source: Foto: Pixabay/marvelmozhko
300x600

Oksitocin je hormon i neurotransmiter koji ključnu ulogu prilikom porođaju i dojenja, uspostavlja jaku vezu između majke i bebe. Takođe je povezan sa empatijom, poverenjem, seksualnom aktivnošću i izgradnjom odnosa.

Ponekad se naziva i „hormon ljubavi“, jer se nivo oksitocina povećava tokom grljenja i orgazma. Takođe može imati koristi u lečenju brojnih stanja, uključujući depresiju, anksioznost i crevne probleme.

Ima važnu ulogu u reproduktivnim funkcijama žena, od seksualne aktivnosti do porođaja i dojenja. Stimulacija bradavica pokreće njegovo oslobađanje.

Tokom porođaja, oksitocin povećava pokretljivost materice, uzrokujući kontrakcije u mišićima materice. Kako se grlić materice i vagina počinju širiti zbog porođaja, oslobađa se oksitocin. Ovo širenje se povećava kako se dešavaju dalje kontrakcije.

Oksitocin pored toga ima i društvene funkcije. Utiče na ponašanje i povezivanje unutar grupe kao i na stvaranje grupnih uspomena.

Oksitocin kao lek

Pod medicinskim nadzorom, injekcija oksitocina se ponekad koristi za započinjanje porođajnih kontrakcija ili njihovo jačanje tokom porođaja, a pomaže u smanjenju krvarenja nakon porođaja. Nuspojave uključuju ubrzan rad srca i neobično krvarenje.

Zašto je "koučing" danas neophodan?

Ako se previše oksitocina isporuči prebrzo, to može dovesti do rupture materice.

Oksitocin se može dati i za kontrakciju materice i kontrolu krvarenja nakon porođaja ili prekida trudnoće.

Hormon ljubavi?

Istraživači su 2012. godine izvestili da su ljudi u prvim fazama romantične veze imali viši nivo oksitocina, u poređenju sa samcima. Ovo povećanje je trajalo najmanje 6 meseci.

Utvrđeno je da seksualna aktivnost stimuliše oslobađanje oksitocina i čini se da ima ulogu u erekciji i orgazmu. Razlog za to nije u potpunosti shvaćen, ali kod žena može biti da povećana pokretljivost materice može pomoći spermi da dođe do odredišta. Neki su predložili korelaciju između koncentracije oksitocina i intenziteta orgazma.

Oksitocin i emocije

Kada oksitocin uđe u krvotok, utiče na matericu i laktaciju, ali kada se oslobodi u određene delove mozga, može uticati na emocionalno, kognitivno i društveno ponašanje.

Autizam - evo zašto su važni rana dijagnostika i početak terapije

Jedan pregled istraživanja oksitocina pokazao je uticaj hormona na socijalno ponašanje i emocionalne reakcije i da  doprinosi opuštanju, poverenju i psihološkoj stabilnosti. 

Čini se da oksitocin u mozgu, takođe, smanjuje reakcije na stres, uključujući anksioznost. 

Psihijatrijska terapija

Oksitocin je predložen kao mogući tretman socijalne fobije, autizma i postporođajne depresije.

Naučnici su predložili da bi to moglo pomoći u poboljšanju međuljudske i individualne dobrobiti i da bi moglo imati aplikacije za osobe sa nekim neuropsihijatrijskim poremećajima.

Pogledajte pravo lice postporođajne depresije

Oni veruju da bi to moglo pomoći ljudima koji izbegavaju društvenu interakciju, i onima koji osećaju uporni strah i nemogućnost da veruju drugima.

Deca sa autizmom mogla bi imati koristi od oksitocina, kažu neki istraživači. Jedno malo istraživanje pokazalo je da je nivo oksitocina u mozgu uticao na to kako je 17 dece percipiralo niz društvenih i nesocijalnih slika. 

Oksitocin može igrati pomoći kod upravljanja besom. 

Koristi korišćenja oksitocina

Čini se da oksitocin povećava oslobađanje prostaglandina u ćelijama koje oblažu creva. Ovo pomaže u podsticanju oporavka povrede creva.

Ako se to potvrdi, oksitocin bi se mogao smatrati korisnom terapijom za sprečavanje povrede creva izazvane hemoterapijom, a mogao bi se koristiti i za lečenje sindroma iritabilnog kolona.

Rizici korišćenja oksitocina

Uloga oksitocina je složena i nije je lako utvrditi.

Iako se čini da jača povezivanje i formiranje zajednica, može takođe podstaći zavist, predrasude i verovatno agresiju.

Učesnici u studiji iz 2014. su pokazali da će slagati u korist drugih u istoj grupi nakon što su primili oksitocin. Nalazi, prema rečima istraživača, bi mogli pomoći „pružanju uvida u to kada i zašto saradnja prerasta u korupciju“. 

Potrebno je više istraživanja kako bi se razumela složenost oksitocina i kako on deluje na ljudski organizam.