filteri close
Objavljeno: 08.03.2020. Image source: RitaE/Pixabay
300x600

Nedavna studija istraživala je uticaj maslinovog ulja na smanjenje rizika od bolesti povezanih sa starenjem. 

Maslinovo ulje je glavni izvor masti u popularnoj mediteranskoj ishrani. 

Sastoji se od monozasićenih masnih kiselina, zdravih masti koje snižavaju nivo lošeg holesterola.

Ne postoji univerzalna dijeta za mršanje, ali postoje univerzalno dobri saveti

Bogato je antioksidansima - koji pomažu u sprečavanju ćelijskog oštećenja i smanjenju rizika od razvoja hroničnih bolesti.

Mediteranska ishrana poznata je po širokom spektru zdravstvenih prednosti, koje uključuju smanjenje smrtnosti i bolesti povezanih sa starenjem.

Istraživanje: KETO dijetom protiv GRIPA?

U nedavnoj studiji, istraživači sa Univerziteta u Minesoti identifikovali su maslinovo ulje kao ključnu komponentu u mediteranskoj ishrani koja može doprineti smanjenju rizika od bolesti povezanih sa starenjem i produžiti životni vek. 

U studiji, objavljenoj u časopisu Molecular Cell, mužjaci miševa stari između šest i osam nedelja hranjeni su 12 nedelja dijetom koja je uključivala maslinovo ulje, dok je kontrolna grupa hranjena dijetom koja nije sadržala ovo ulje.

Plašite se ranog starenja? Pazite koje mleko pijete!

Studija izveštava da su masti u maslinovom ulju aktivirale put enzima SIRT1 u ćelijama.

Prema istraživačima, sama konzumacija maslinovog ulja nije dovoljna za postizanje značajnih zdravstvenih rezultata, ali je blagotvorna u kombinaciji sa povremenim postom, redovnim vežbanjem i ograničenjem unosa kalorija.

Kako zaustaviti efekte starenja prirodnim putem - kratak vodič

Buduća istraživanja uključiće ispitivanje sa ljudima s ciljem otkrivanja novih lekova ili prilagođavanja prehrambenih režima koji će i kratkoročno i dugoročno poboljšati zdravstvene rezultate.